Teater võttis naiste varjupaiga aitamise südameasjaks

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naiste varjupaiga patroon Ülle Lichtfeldt ja teatrijuht Joonas Tartu pakivad bussi kingitused, mis koguti Rakvere teatris heategevuspäeval, et need kohale viia.
Naiste varjupaiga patroon Ülle Lichtfeldt ja teatrijuht Joonas Tartu pakivad bussi kingitused, mis koguti Rakvere teatris heategevuspäeval, et need kohale viia. Foto: Aarne Mäe

Tapal asuva naiste varjupaiga patroon Ülle Lichtfeldt andis eile varjupaigale üle kingitused, mis koguti Rakvere teatris peetud heategevuspäeval.

Kottides oli nii mänguasju, raamatuid, riideid kui ka muud vajalikku, lisaks oli seal nimekiri esemetest, mida inimesed on nõus abivajajatele ära andma.

Ülle Lichtfeldtil koos Rakvere teatri juhi Joonas Tartuga sündis idee midagi suurt korda saata ja nii peetigi läinud pühapäeval teatris terve pere päev, kuhu toodi hulgaliselt annetusi.

"Kui inimesi ja ringkondi teavitada, hakkavad nad tegutsema ja tekib selline lumepalliefekt," märkis Lichtfeldt, kelle kutsus läinud aastal varjupaiga patrooniks MTÜ Jeeriko juhatuse liige Angela Olt.

Avalikkus kaasa
Näitlejanna Ülle Lichtfeldt tunnistas, et ka temal on perevägivallaga kogemusi, mistõttu ei kahelnud ta ettepanekut vastu võttes hetkegi. "Lapsepõlv oli mul väga õnnelik, aga teadlikku ellu astudes oli üks kurb kogemus," ütles ta.

Joonas Tartu on teemast kõvasti sisse võetud, loodab, et teater saab avalikkust veelgi rohkem kaasa tõmmata, üritades lähisuhtevägivalla teemaga minna ka sisuliselt edasi. "Teater on lihtsalt selline sotsiaalne kehand," lausus Tartu, kelle sõnul tahetakse samasugust perepäeva korraldada juba märtsis. Viimatise perepäeva eestvedaja oli teatri projektijuht Heigo Teder.

Siinkohal rõhutavad nii Tartu kui Lichtfeldt, et kuigi näiliselt ei puutu see teatrisse, käsitletakse tegelikult väga paljudes teatritükkides naiste ja meeste vahelisi suhteid, kui nimetada siin kas või selliseid tükke nagu "Mina, naine", "Kooselu väikesed kuriteod", "Kui Harry kohtas Sallyt" või "Elu ja kuidas sellega toime tulla".

Abi saavad ka mehed
Ülle Lichtfeldt rääkis, et pinged peredes on varmad tekkima just praegusel ajal, kui näiteks üks pereliikmetest kaotab töö. Samal ajal on vaja maksta võlad, tekivad vastastikused süüdistused ja peretülid aina paisuvad.

Kui sattutakse selliste hammasrataste vahele, siis aitab kas või hetkeks välja eelkõige naiste varjupaik, kus vähemalt keegi inimest kuulab.

Naiste varjupaik on koht, kuhu perevägivalla all kannatavad naised saavad kriisi korral pöörduda. Seal on olemas nõustajad, psühholoog, aga ka ööbimisvõimalus ja kööginurk. Tapal raudtee ääres asuvas majas sai remont valmis just läinud nädalal.

Angela Olti sõnul hoitakse selles majas naist ja tema lapsi lühikest aega, edasi on võimalus, et läheb koju tagasi, halvemal juhul leitakse talle Rakveres turvakorter ja aidatakse uuesti rea peale.

Samas on olemas tugirühm vägivaldsetele meestele ning samuti kaalutakse keskuse avamist neile meestele, kes naiste vägivalla tõttu kannatavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles