Talvekartul tasub osta väiketalunikult

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartul.
Kartul. Foto: Margus Ansu

Kuigi kartulipind Eestimaal järjekindlalt väheneb, on mõned talunikud sellele kultuurile truuks jäänud, ennast selle kasvatamisega kurssi viinud ja nende käest võib osta väga kvaliteetse talvekartuli.


Väike-Maarja vallas pikka aega kartulikasvatusega tegelenud Mati Mere peab tänavust aastat kordaläinuks.



"Ainult et sügis oli vihmane, oktoobris läks ilm päris käest ära," rääkis ta. Et saagid on head, on ka kartuli hind tänavu madalam. Ostjale see meeldib, müüjale mõistagi mitte. Hinnasurve tuleb väikekasvatajale kauplusekettidelt, kes kartuli suurtes kogustes odavalt sisse ostavad ja seetõttu saavad ka madalama hinnaga müüki panna.


Siiski on Mati Merel aastatega tekkinud oma kindlad kunded, kellele ta talvekartuli koju veab. Ühistu Talukartul liikmena õnnestub pääseda löögile suurkauplustes.

Virumaal ja mujal Eestis turustab oma kartuli ja köögivilja ka Kolga-Jaanis elav Illar Irves. Kartul, porgand, kapsas, peet kasvab kümnel hektaril. Kartulisaak oli tema sõnul juba teist aastat järjest hea.

Kogu töö tehakse ära oma perega. "Naine, ema, naise vanemad," nimetas Illar Irves tegijaid. Toetusi pole ta taotlenud.

"Tuleb rohkem tööle rõhku panna," arvas talunik. Käsitsitööd jagub, sest pole näiteks kartulisorteeri. "Käsitsi sorteerides tuleb kartul aga kvaliteetsem," leidis ta asja juures plusspoole.

Kartul tuleb tellijaile koju kätte vedada ja alates septembrikuust on talunikul iga päev arvel.

"Novembris tellitakse kartulit üsna palju, et aga linnamajades on soojad keldrid, ei varuta talvekogust korraga, vaid detsembris ja hiljemgi ostetakse koti kaupa juurde."

Virumaale tuleb tal kartuleid vedada küll. "Mulle on mitu virulast kurtnud, et tänavu siin kartul hästi ei kasvanud," ütles Illar Irves.

Eesti maaviljelusinstituudi teadlase Luule Tartlani andmetel tegi vihm kartulile sel aastal kohati palju kahju. Seal, kus lehemädaniku tõrjet ei tehtud, võttis haigus varred ja saak võis saamatagi jääda. Teisal ujutas vihm põllu üle ja muist mugulaid jäi üles võtmata.

"Nii müüjad kui ostjad peaksid olema tähelepanelikud, et mõni mädanikus mugul tervete hulka ei jääks ja neid ei kahjustaks," hoiatas teadlane. Kartulit kahjustab ka traatuss, mis on kanda kinnitanud vanadel söötidel ja isegi põlluvahelistel rohelistel ribadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles