Parima pasteedi valmistab hea tuju

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja testis ka poodide omatoodanguna müüdavat pasteeti. Tulemusi loe reedesest lehe paberväljaandest.
Virumaa Teataja testis ka poodide omatoodanguna müüdavat pasteeti. Tulemusi loe reedesest lehe paberväljaandest. Foto: montaaž

Pasteeditegu on enamikus peredes ammu unustusse vajunud, kuid siiski leidub veel neid, kes aeganõudva töö ette võtavad. Ikka seepärast, et ise tehtu maitseb kõige paremini.


Algav advendiaeg paneb ärksamad perenaised juba varakult mõtlema, mida jõulude ajal perele lauale panna.
Väike-Maarja Maanaiste Seltsingu esinaise Kai Tomingase jõulutoitude seast pole kunagi puudunud pasteet.

Kai Tomingas oli alati ninapidi juures, kui ämm vorsti ja pasteeti tegi, ning õppis mõlema teo ära.
Eelkõige seepärast, et poes müügil olevad verivorstid pole talle kunagi kohe üldse meeldinud.

"Teen juba aastakümneid ja teevad ka minu lapsed.
See on meie ühistegevus: kui jõulud on tulemas, tuleb keegi lastest koju ja hakkame valmistama," rääkis Tomingas, kellel, nagu igal perenaisel, omad nipid, kuidas roog eriliseks muuta.

Kai Tomingase väike saladus on konjak, mida ta pasteedile lisab, et määrdele omapärane maitse jääks.
"Pasteedi tegemise tarbeks on meil jõulude paiku alati pudel majja toodud."


Väike-Maarja Maanaiste Seltsingu liige Ene Laev meenutas, et käis möödunud aastal "Pasteedisimmanil", kus selgitati välja parimad pasteedimeistrid.
"Võidupasteedil oli ka konjakit sees, see on, mis ruulib," arvas Laev.


Sarnaselt Tomingatega läheb Ene Laeva köögis suuremaks pasteediteoks jõulude eel, sest nii on ajast aega olnud, juba lapsepõlvest peale, kui ta ise veel ema kõrval söögitegemist jälgis.

"Kui loomad on, siis on ikka omatehtud vorstid, singid, sült ja pasteet," on kodus vaaritamine Ene Laeva jaoks täiesti iseenesest mõistetav.

Kogenud pasteedimeistrite arvates peitub aga hea määrde saladus hoopiski heas tujus.

"Eks see on nagu kõigega - kui hea tujuga asja kallale asuda, siis tuleb välja," ütles Laev.

Kuigi pasteeditegu on aega nõudev ettevõtmine, ei tasuks seda peljata, sest omatehtu maitseb alati paremini kui poest ostetu.

Vaja ainult pealehakkamist ja kraami, millest leivamääre kokku keeta: maksa, sibulat, küüslauku, pipart ja triibuga liha, sest natuke rasvainet peab ikka olema, muidu jääb pasteet liiga kuiv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles