Kiviõli Keemiatööstus küsib riigilt tooraine puudumise pärast abi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine.
Põlevkivi kaevandamine. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik.

Osaühing Kiviõli Keemiatööstus esitas regionaalministile Siim Valmar Kiislerile avalduse taotluse esitamiseks Põhja-Kiviõli teise põlevkivikarjääri territooriumil asuvate kinnistute sundvõõrandamiseks.

Mullu novembris väljastas keskkonnaministeerium ettevõttele kaevandamisloa Põhja-Kiviõli teises karjääris.

Kaevandamist ei saa ettevõte alustada, kuna karjääri alal paiknevate kinnistute eraisikutest omanikud on selle vastu, esitades Tallinna halduskohtule kaebuse kaevandamisloa tühistamiseks.

Kiviõli Keemiatööstuse pöördumisest ministrile selgub, et ettevõttel jätkub toorainet põlevkiviõli tootmiseks vähem kui üheks aastaks ja tarvis oleks leida olemasolevale mäeeraldisele laiendust lähima poole aasta jooksul.

Vältimaks ettevõtte seiskumist, peaks Kiviõli Keemiatööstus alustama põlevkivi kaevandamist Põhja-Kiviõli teises karjääris 2010. aastal.

Keemiatööstuse kirjast ministrile selgub, et kui riik ei sundvõõranda Põhja-Kiviõli teise põlevkivikarjääri mäeeraldise terrtiooriumil asuvat 25 kinnistut, on ettevõtte sunnitud vähendama töötajate arvu ning kahanevad firma poolt makstavad maksud riigile ja Kiviõli linn võib jääda ilma kütteenergiata.

Ettevõte märgib, et on nõus kandma sundvõõrandamisega riigile kaasnevad kulud.

Kõnealustest kinnistutest enamus kuulub Nikolai Reismanile. Nelja kinnisu osas väidab Kiviõli Keemiatööstus, et kinnistute erastamine on olnud õigusvastane, kuna erastamise ajal oli ettevõtte kaevandamisloa taotleja.

Varasema info kohaselt on Kiviõli Keemiatööstus valmis maad Reismanilt ära ostma. Pooled aga pole maade müügi osas kokkulepet saavutanud.

Kiviõli Keemiatööstus annab tööd kokku 661 inimesele, seal hulgas 397 inimesele Kiviõli linnast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles