Omavalitsusjuhtide vahetus maksis üle poole miljoni krooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Jaadla osales nädala algul Euroopa Liidu regioonide komitee keskkonna, kliimamuutuste ja energeetika komisjoni koosolekul. .
Andres Jaadla osales nädala algul Euroopa Liidu regioonide komitee keskkonna, kliimamuutuste ja energeetika komisjoni koosolekul. . Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Lääne-Virumaal lahkus pärast valimisi ametist neli vallavanemat ja Rakvere linnapea, kes kõik volikogu otsuse järgi ka kompensatsiooni said. Maksumaksja raha kulus üle poole miljoni krooni.

Rakvere linnavolikogus tegi reformierakonna fraktsiooni liige Aleksandr Holst ettepaneku lisaks eelnõus välja pakutud hüvitisele kolme kuupalga ulatuses premeerida ekslinnapead Andres Jaadlat hea töö eest täiendavalt veel kolme kuupalga ulatuses. Ettepanekule kirjutas alla 11 volikogu liiget.


Aleksander Holsti sõnul tuli initsiatiiv volikogu reformierakonna liikmetelt ning nad eeldasid, et selle jaoks on linnal reservfondis ka vahendid olemas. Mingit eelnevat arutelu reformierakonna piirkonna juhatuse või linna organisatsiooni tasemel tema teatel ei olnud.
Kaks varianti
Volikogus toimunud vaidluste ajal oli laual ainult kaks varianti: kas maksta Andres Jaadlale hüvitist kolme kuu palga ulatuses või maksta talle kolme kuupalga ulatuses hüvitist ja sellele lisaks kolme kuupalga ulatuses preemiat hea töö eest.
Teatavasti läks läbi teine variant, mil­le kohaselt maksis linn Jaadlale ametist lah­kumise puhul kokku umbes
246 000 krooni, ainsana oli selle vastu Mar­ti Kuusik. Linnakassa jaoks oli aga väljaminek koos sotsiaal- ja töötuskindlustusmaksuga ligi 331 000 krooni.
Tapa vallavolikogus oli laual samuti kaks varianti. Et Tapa volikogu tuli kok­ku hiljem kui Rakvere linna oma, tegi opositsioon samasuguse ettepaneku premeerida eksvallavanemat Kuno Roo­bat kolme kuupalga ulatuses. Opositsiooni ettepaneku poolt oli siiski vaid neli volikogu liiget ja nii kinnitati vallavanema hüvitise suuruseks kaks kuupalka ehk 56 000 krooni.
Kommentaarides vihjati rahaliste vahendite kokkuhoiule, mitte vallavanema töö puudujääkidele.
Ametist lahkunud Vihula vallavanem Madis Praks sai hüvitist ühe kuupalga ulatuses, mida on umbes 20 000 krooni.
Hea töö tunnustus
"Olles aus ja samas kuuldes, millist hinnangut on tema tööle antud, peetakse teda siiski seni läbi aegade üheks asjalikumaks vallavanemaks Vihula vallas," märkis Vihula vallavolikogu esimees Vello Väinsalu.
Rägavere endisele vallavanemale Jüri Landbergile määras volikogu kolme kuupalga suuruse lahkumishüvitise. Rägavere vallavanema kuupalk on sel aastal 18 600 krooni.
Haljala vallavolikogu määras Jüri Sikkutile lahkumishüvitise ühe kuupalga ulatuses ehk 24 000 krooni. "Otsest kohustust hüvitist maksta meil ei ole, aga arvestades vallavanema pikaaegset tööpanust - 16 aastat -, oli volikogu üksmeelne otsus maksta. Arvestades tänast majanduslikku olukorda, kus hüvitis tuli reservfondi arvelt, leidsime, et optimaalne on maksta ühe kuupalga ulatuses," kommenteeris otsust Haljala vallavolikogu esimees Margus Punane.
Koos tööandja maksudega läks omavalitsusjuhtide lahkumishüvitiste maksmine maksumaksjatele maksma üle
540 000 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles