Tervis: “Triibupüüdjad” usaldagu ennekõike arsti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rakvere haigla günekoloog Viia Ugolkova paneb naistele südamele, et kui neil poole aasta jooksul pole õnnestunud rasedaks jääda, tuleks ikkagi pöörduda uuringuteks arsti poole.


Mitmes perefoorumis omavahel suhtlevad "triibupüüdjad" ehk naised, kes loodavad rasedaks jääda, kiirustavad vähemalt korra kuus apteeki, et osta rasedustest: kas ilmuvad kauaoodatud triibud testribale või mitte.

Omavahel jagatakse soovitusi süüa greipi või juua kortsleheteed, et võimalus last saada suurem oleks.
Rakvere haig­las 25 aastat töötanud gü­ne­koloog Viia Ugolkova soovitab oma murest ikka arstile, mitte (veebi)sõbrannale rääkida - abi võib saada isegi kiiremini, kui loodetakse.

Viia Ugolkova sõnul ei julge paljud naised ka veel praegu günekoloogi käest pärida vastuseid oma küsimustele.

"Põhiline on see, et naised ei ootaks kaua. Mõni naine on korralikult kontrollis käinud, aga pole oma murest rääkinud. Kui hakata uurima, alles siis tuleb välja, et pole mitu aastat rasedaks jäänud," rääkis ta.

Ugolkova sõnul aga tehakse sel juhul spetsiaalsed uuringud, sest tavapärased analüüsid ei pruugi probleemi olemasolu üldse näidata.

"Vanasti oli nii, et muretsema soovitati hakata siis, kui naine ei rasestu aasta jooksul ja elatakse regulaarset suguelu vähemasti kaks korda kuus. Nüüd on see periood lühendatud poolele aastale. Kui juba pool aastat ei õnnestu rasedaks jääda, siis võiks minna arsti juurde," lisas ta.

Kui naine oma murest räägib, uuritakse, kas võib tegu olla infektsiooni või mõne muu terviseprobleemiga. "Mõnikord on põhjuseks põletikutekitajad. On kergemaid variante, ravime seda ja naine on mõne kuu pärast juba rase."

Ka mehed võiks ette võtta käigu androloogi juurde. "Lastetus on 50 protsenti meeste, 50 protsenti naiste probleem," rõhutas Ugolkova.

Viimastel aastatel on võimalik teha naistele ka väikese operatsiooni teel la­paros­koo­piline uuring, mille käigus vaadatakse väik­se kaamera abil üle, kas naise emakas pole anomaaliaid. Võimalik on kontrollida ka munajuhade läbitavust.

"Naine ei pruugi teada, et tal on olnud põletik ja munajuhad on selle tagajärjel sulgunud."

Ugolkova sõnul tehakse neid uuringuid sageli, Rakvere haiglas vähemalt korra nädalas.

Teadlased on jõudnud ka selle teadmiseni, et kuigi nii mehe kui naise tervis on korras, nad last ei saa, sest paaril võib olla immuunsobimatus. "Meie teadus ei ole veel võimeline aitama, kunstlik viljastamine välja arvata," lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles