Leo Aadel: Eesmärgid aitavad paremini valitseda

, Haljala vallavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leo Aadel.
Leo Aadel. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Washingtonis Lincolni memoriaali jalamil 1963. aastal peetud kõ­nes "I have a dream" sõnastas dr Martin Luther King väga fundamentaalsed ootused Ameerika ühiskonnale ja osariikide valitsustele.


Nende unistuste hulgas kõlas ka ootus paremale valitsemisele ja koostööle.



Valitsemise selgus


Minul kui omavalitsusjuhil on ka omad eesmärgid. Üheks neist on avatud juhtimiskultuuri juurutamine, mille võtmesõnadeks on tegevuste läbipaistvus, ladus kommunikatsioon, sotsiaalne kaasamine, strateegiline partnerlus ja laiapõhjaline koostöö.



Paranema peab kohaliku õigusloome kvaliteet. Valitsuse ettevalmistatud ja volikogu kehtestatud õigusaktid on meie igapäevase ühiselu reeglid, mis peavad olema üheselt arusaadavad vähemalt tervele kogukonnale või selle valdavale enamusele, vastupidavad ajaproovile ning teenima valla- ja linnakodanike huve. Viimased aga seonduvad kahtlemata meie turvalise ja peresõbraliku elukeskkonnaga.



Ootan juba kannatamatult järgmise aasta hiliskevadel kohaliku omavalitsuse internetipõhise infosüsteemi VOLIS käivitumist, mis järgib e-valitsemise parimaid tavasid ning hõlbustab kohalike omavalitsuste asjaajamist, alates paberivaba töökeskkonna kasutuselevõtust ja lõpetades virtuaalse volikogu või valitsuse istungi läbiviimisega.



VOLIS võimaldab jälgida volikogu ja valitsuse istungil toimuvat internetis, samuti olla kaasatud volikogu ja valitsuse otsustusprotsessidesse e-kaasamise kanalite kaudu.



Kaasamine ja koostöö


Omavalitsuse strateegilisteks partneriteks pean külakeskusi ja külavanemaid, teisi vaba­ühendusi ja ettevõtjaid. Oluliselt võiks suureneda külakeskus­te roll avalike teenuste osutamise läbi, kus seltsitegevuse kõrval toimuksid koo­litused ettevõtluse, avaliku halduse ja õiguse alal.



Vallavõim saab ka ise minna piirkondades­se kohapeale, kus ta konsulteerib abivajajaid kohaliku omavalitsuse korraldust puudutavates õigusabi-, sotsiaal- ja muudes kü­simustes.



Omavalitsusel ja era­sektoril on teineteiselt samuti palju õppida. Kogemuste vahe­ta­misega, tegevuste optimeerimi­sega ja tulemuste saavutamisele pühendumisega teenime oma­moodi kasumit, mis erinevalt era­sektorist väljendub omavalitsuses paremate avalike teenuste osutamisena.



Uue hoo peab sisse saama laia­põhjaline koostöö naaberomavalitsustega, kui mitte kohe ühinemise eesmärgil, siis ennekõike tugiteenuste alal. Pean silmas hangete, raamatupidamise, personaalia ja infotehnoloogia ühis­osa. Haljalal on palju tublisid ja tegusaid naab­reid: Vihula, Kad­rina, Viru-Ni­gula, Kunda, Sõmeru ja Rakvere vald.



Omavalitsuste omavaheline koostöö ja sellest saavutatav kok­kuhoid ning efektiivsus on ajapikku ühinemise loomulikuks ja loogiliseks osaks. Targem on seda teha kindlasti vabatahtlikult ja altpoolt kui ülevalt ning vastu­meelselt. Seda enam, et haldusreform tuleb ükskord niikuinii.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles