Lejal Genes: 12 aastat salvestatud Rakveret

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remi Prual.
Remi Prual. Foto: Lejal Genes

12. sünnipäeva ja 50. plaadi esitluspidu pidava Lejal Genesi eestvedaja Remi Pruali sõnul võib öelda, et kaudselt on enamikus lugudes ideid või mõtteid läbielamistest Rakveres.


Sel reedel peetakse Rakvere teatrikohvikus Lejal Genesi 12. sünnipäeva ja 50. plaadi esitluse pidu. Lejal Genesi eestvedaja Remi Prual tunnistas, et plaadifirma alguspäevadel väga suuri plaane ei tehtud.


"Oli eesmärk teha Rakvere uue ja hea elektroonilise muusika kogumikplaat "Higha Collection 1" ning selle abil kohalikke artiste laiemalt tutvustada. Tegemise ajal selgus, et head materjali on märkimisväärselt rohkem, ja sellest sai peagi koostatud järgmine plaat. Nii oli lumepall veerema lükatud," meenutas ta.

Tema sõnul on nende aastate jooksul olnud suuremaid või väiksemaid tulevikku suunatud ootusi. "Tagantjärele vaadates võib kokkuvõtlikult öelda, et läinud on hästi."

Plaat nr 50

Sünnipäeva puhul välja antav 50. plaat on seni ilmunud lugude esiviiekümne kogumik, mis tuleb kolme CDna ja data-DVD kujul.

"Kogumiku panime kokku 50 inimese hinnangute summana. Selleks täitis igaüks tabeli, kus märkis seni ilmunud ligi 600 loo seast oma 50 lemmiklugu," selgitas Remi Prual. Kõik vastajad olid ise seniste plaatidega seotud olnud muusikuna, lauljana, produtsendina, kujundajana või muul moel.

Kui küsida, miks ühest Eesti linnast, Rakverest, tuleb palju ja head eesti oma muusikat, teisest kõrvalt mitte, vastab Remi Prual, et andekaid on kõikjal. "Tuleb vaid avastada anne õigel ajal, et see kaduma ei läheks."
Lejal Genesi eesmärk ongi tema sõnul hea RLV (Rakvere, Lääne-Virumaa) muusika avastamine ja levitamine.

"Sellega saame kaasa aidata nende muusikute tegevusele, kellega me koostööd teeme. Kuid lisaks meile on Rakveres veel hulk muusikuid, kes oma asju väga hästi ja edukalt teevad. Arvan, et kohalik keskkond on tänu aastakümnete- või sadade aastate pikkustele traditsioonidele lihtsalt soodne uute ja värskete ideede tekkimiseks."

Remi Prual nimetab end Rakvere patrioodiks.
"Absoluutselt. Selgelt Rakvere teemadest rääkivaid lugusid on Lejal Genesi vahendusel ilmunud kümneid. Kaudselt võib öelda, et enamikus lugudest on ideid või mõtteid Rakveres toimunud läbielamistest. Seeläbi on Rakvere ajalugu muusikasse talletatud ning tegemist on omamoodi arhiivimaterjaliga," kõneles ta.

2010. ja ka 2011. aastaks on mõned projektid juba käima lükatud. "Kindlasti tuleb Öökülma album, oodata on RLV Massive uut kogumikku ja muid huvitavaid plaate, mille täpne sisu veel settib."

Kuigi Rakveret on ikka seostatud rokkmuusikaga ja käibele on läinud nimi Rockvere, siis Pruali sõnul linna siiski ümber ristima ei peaks.

"Ma arvan, et kui originaalnimele lisaks on vaja mingit hellitusnime, siis igaüks võib mõelda omale sobiva välja. Oleme oma seltskonnas juba keskkooliajast nimetanud Rakveret lühendiga RLV (Rakvere, Lääne-Virumaa).

Sellest lühendist on tehtud lugusid ja ajas on see läinud kasutusele juba märkimisväärselt laiemas ringkonnas (nt RLV Massive korvpalli­mees­kond). Rockvere kõlab loomulikult lahedalt ja ma ei näe põhjust, miks ei võiks keegi seda kasutada linna hellitusnimena. Samas mulle on isiklikult lähedasem RLV," rääkis Prual.

Pole lihtne


Remi Pruali sõnul ei ole praegu lihtne plaatidele turgu leida. "Tänasel päeval on paljudel rahakotid õhemad kui varem ning kindlasti on muusika ja kultuuri ostmata jätmine üks lihtsamaid loobumisi, kui peab kokku hoidma. Sellele aastal on meil seni ilmunud Móre debüütalbum, mis siiski päris seisma ei ole jäänud. Kohe ilmub ka Def Räädu uus album "Ahvid & Klahvid", mille müügi pealt näeb, kuidas veidi tuntuma artisti plaatidesse raskel ajal suhtutakse."

Lejal Genesi vahendusel on jõudnud plaadile lood Eestis väga tuntud artistidelt, samuti neilt, kelle tuntus on väiksem. "Kõige olulisemad kriteeriumid on seotud muusikaga. See peab olema värske kõlaga, mida enamasti saavutab uudsete ideede ja heade produtseerimisoskustega," selgitas Prual, mille alusel koostööpartnereid valitakse.

"Tänapäeval tehakse maailmas kohutavalt palju head muusikat ning lihtsalt järjekordse keskpärase loo loomine ja levitamine võib ajas kujuneda pigem infomüraks. Seda tahaks vältida, kuigi see alati ei õnnestu."

Kõige edukamat koostööd Remi Prual esimese hooga nimetada ei oskagi.

"50. plaadi jaoks kokkuvõtet tehes nägin ja kuulsin tagantjärele, et igal plaadil on ka aastaid hiljem olemas oma võlu ja värskus. Kui aga fakte vaadata, siis on selge, et minu ja Arian Levini ühisprojekt Def Räädu on aastate jooksul kindlasti kõige edukam olnud nii koostöö kui plaatide mõttes," võttis ta tegevuse kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles