Pank pakub laenu, aga inimene võtab

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evi Torm.
Evi Torm. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Majandussurutis on kõige suurema hoobi andnud nendele inimestele, kes majanduse elavnemise harjal püüdsid oma elamistingimusi parandada või soove rahuldada laenude abil. Võlanõustaja Evi Tormi sõnul võetakse võlgu isegi jõulukinkide ostmiseks.


Jõulud on tulemas ning SMS-laene pakutakse igal sammul. Kui levinud on kinkide ostmine laenu abil?

Sellised näited on olemas, aga sõprust ei saa osta. Ka sõpradele-tuttavatele kingituste tegemine laenurahaga ei ole hea mõte. Kõige olulisem ei ole ju raha eest ostetud kingitus - kui ei ole võimalik osta, siis ei maksa osta.

Tuleks tööle panna oma fantaasia ning teinekord ka huumorimeel ja kindlasti leidub lahendus. Ka lastele liiga kallite kingituste ostmine ei õigusta laenu võtmist, liiati tekitatakse sellega olukord, kus järgmine kingitus peab ju veelgi hinnalisem olema.

Kuidas on teie klientuur võlgadesse sattunud?


Ei ole olemas "minu klientuuri", iga inimene võib sattuda ootamatusse olukorda, ka võlgadesse. Võlgadesse satutakse sageli märkamatult.

Näiteks teeb pank või muu krediidiasutus nn väga hea pakkumise, mis sellesse süvenemise korral enam nii soodne ei olegi. Riski suurendab ka ebastabiilne tööturg, sellest tulenev töökoha kaotus ning kindlasti üle oma võimete elamine.

Kui võlg on kaelas, siis mida peab tegema ja mida vältima?

Kui on näha, et ise enam hakkama ei saa, või tundub, et küsitakse ülemäära suuri summasid, siis tuleks kindlasti enne lepingu muudatuse või muu kokkuleppe sõlmimist nõu pidada. Pakkumise peaks loomulikult läbi lugema ja endale selle olemuse selgeks tegema ning kas või kõike mitu korda üle küsima.

Endale ja pereliikmetele peab jätma söögiraha, töölkäimiseks vajadusel bussipiletiraha. Tuleb teha plaan sissetulekute ja väljaminekute kohta ning seda kindlasti ka täita.

Plaani tehes peab lähtuma enda reaalsetest vajadustest ja võimalustest, mitte püüda täita võlausaldaja soove. Ebareaalne tagasimaksesumma ei ole maksjale niikuinii võimetekohane ja see toob kaasa uued probleemid võlausaldajaga.

Üks kuldreegel, mille vastu tihti eksitakse, on see, et uut laenu ei tohi võtta eelmise katteks, eriti veel kallimat kiirlaenu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles