Juhtkiri: Laenuvaba jõuluaega

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Laenamisi on mitmesuguseid. On väikseid laene tuttavatelt enne kuu lõppu, et toit laual oleks.


Ja neid, mida laenatakse kõrge intressiga, et osta kaupu, mida tegelikult ei ole vaja. Oli hiljuti lõppenud telesaatestki näha, et võlgadega võitlevad inimesed olid soetanud rattaid, käinud reisil jne.

Kõik need ostud pole aga sugugi n-ö elamisväärse elu alustalad.

Ka järelmaks ahvatleb paljusid, kuid need väiksed summad teevad kokku suure.

Ja mõelge, tegelikult on näiteks see kaunisse pakendisse pandud udupeen telefon, mida laps kangesti soovis, saadud koos järelmaksulepingu või võlalepinguga, ja selle eest tuleb veel pikka aega tasuda.

Pea kolmandik hetkel Vir­umaa Teataja veebis kü­sitlusele vastanutest ei tee sel aastal üldse jõulukinke.

Ja õige kah. Kui ajad rasked, tuleb kokku hoida, nii rahaliselt kui omavahel. Kindlasti ei paranda laenurahaga ostetud jõulukingid inimestevahelisi suhteid.

Võlanõustaja soovitab tänases leheintervjuus kinke tehes olla nutikas ja loov, sest ka väheste vahenditega saab sõpradele rõõmu teha.

Muidugi on raske napi raha eest majandades mitte langeda masendusse või jääda kõige suhtes ükskõikseks, kuid siiski, leidkem endas jõudu ja indu, sest ükski lootusetu olukord ei kesta igavesti.

Kui ollakse oma laenumaksetega puntras, siis kindlasti tasuks ühendust võtta kas või võlanõustajaga, kes ei tänita ega tee etteheiteid, vaid aitab reaalsele olukorrale otsa vaadata ning soovitab samme lahenduse suunas.

Võib-olla on viimased aastad teinud meid natuke naiivseks ning on viimane aeg võtta paber ja pliiats, arvutada kokku tulud ja kulud, kui vaja, siis teha ka maksegraafikud, isiklik eelarve ning selle piires talitada, hoides eemale uutest laenu katteks võetavatest laenudest ning loobudes kõigest, mis pole meile eluliselt oluline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles