Vabadusse pääsenud metssead tekitasid ärevust

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi metssead käivad aedades tuhnimas, nad tavaliselt inimesega sõbruneda ei taha.
Kuigi metssead käivad aedades tuhnimas, nad tavaliselt inimesega sõbruneda ei taha. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Haljala vallas Liigustel metssigu kasvatav ­Heino Telvik sai ehmatuse osaliseks, kui kärssninad laupäeval aia ära lõhkusid ja mõned neist küla vahele pääsesid. Tänaseks on jooksus üks siga.


Laupäeva õhtupoolikul kella kolmveerand nelja paiku märkas Viitna lähedal suure tee ääres elav Õie Mets oma hoovis metssiga, kes imelikult käitus. Loom ei kartnud üldse ning tuli aina lähemale, nagu tahaks rünnata.

"Ehmatas ära, et suur loom, ära ei lähe, pime ka väljas," meenutas Õie Mets.

Naine hoiatas kiiresti õde, kes parajasti keldrisse porgandeid tooma siirdus. Suurt looma huvitas eriti kelder, tuhnis teine selle ukse taga ja vaatas akendest sisse.

Õie Mets arvas alguses, et tegemist on jahi käigus põgenenud seaga, kuid visalt paigal püsinud looma käitumine tundus üha naljakam. Ta andis seast teada jahimeestele. Lõpuks loom pages ning kütid asusid teda otsima.

Õie Metsal tuli ka pähe mõte, et tegemist võib olla lahti pääsenud koduloomaga. "Alguses oli muidugi hirm, sest tegu on ikka väga suure loomaga, aga naljakas oli, et ta ei käitunud väga agressiivselt, ning kuigi suu juures oli tal nagu natuke vahtu, ei olnud seda nii palju kui haigel loomal," rääkis naine.


Heino Telvik oli ise sigade kadumisest kohalikele jahimeestele juba teada andnud. Esmaspäeva õhtul kella 16ks ei olnud looma veel leitud ning ta ei olnud ka koju tagasi pöördunud.


Lõhkusid aia


Metssigade kasvataja Heino Telviku sõnul juhtus tõesti selline õnnetus, et kärssninad aastaid püsinud aia ära lõhkusid. Kuna mees oli parajasti ­õhtuses vahetuses tööl, võttis tal koju jõudmine natuke aega.


"Hoiatasin ka jahimehi, et kui näevad sõbralikult käituvaid metssigu, annaks nad sellest teada," ütles Telvik.

Telvik rääkis, et tema kärssninad on tõesti nagu koduloomad: lasevad ennast meeleldi sügada ja võivad peost leiba võtta.


Enamik sigu oli kodu lähedal või pöördusid peagi maja juurde tagasi, kuid üks oli ilmselt karjast eraldunud ning läks uudistama võõrast majapidamist, mis asub kodust mitme kilomeetri kaugusel.

Kuigi lahtipääsenud loomast on naabreid teavitatud, on loomaomanikul palve, et kui keegi kohtab Haljala-Viitna kandis kummaliselt käituvat kärssnina, võiks sellest ­anda teada telefoninumbril
514 3787.

Helistada infotelefonil

Loodusgiid ja jahimees Peeter Hussar ütles, et kui koduõue tuleb metsloom, kes imelikult, olgu siis agressiivselt või ka liiga sõbralikult käitub, tuleks sellest kindlasti teatada keskkonnainspektsiooni telefonil 1313. Kui inimene teab kohalike jahimeeste telefoninumbrit, võib teavitada ka neid.


Haiglaselt või agressiivselt käituva looma eest peaks ka varju otsima."Alati tuleks arvestada ka võimalusega, et loom on marutaudis," sõnas Hussar.


Kui loom on agressiivne, võib sellest teatada ka häirekeskusele või politseisse. Hussar ütles, et kui loom ründab, on hädakaitseks kõik vahendid lubatud.
Kui aga vähegi võimalik, ei tohiks ise metslooma, kes võib ka haige olla, puutuda, vaid lasta temaga tegeleda spetsialistidel.


• Metssiga võib tehistingimustes pidada juhul, kui selleks on hangitud spetsiaalne luba keskkonnaministeeriumist. Heino Telvikul on see olemas 2006. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles