Online-intervjuu: vastas linnapea Rannar Vassiljev

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linnapea Rannar Vassiljevi sõnul on Heina tänava detailplaneeringus arvestatud Rakvere-Sõmeru maantee neljarealiseks muutumisega.
Rakvere linnapea Rannar Vassiljevi sõnul on Heina tänava detailplaneeringus arvestatud Rakvere-Sõmeru maantee neljarealiseks muutumisega. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Virumaa Teataja veebilehel lugejate poolt esitatud küsimustele vastas Rakvere linnapea Rannar Vassiljev.

Rääkige natuke endast. Kust pärit? Millistes koolides käinud?

Sündisin 28 aastat tagasi Rakveres Vene tänaval. Keskhariduse sain Rakvere gümnaasiumis, mille järel siirdusin Tartusse Ülikooli, et pärast lõpetamist Rakverre naasta.

Kas huvi poliitika vastu tekkis isalt?

Kindlasti on oma roll isal, aga tõsisem huvi tekkis ülikoolis politoloogiat tudeerides.

Mis on praegu Rakvere linna kolm suurimat muret või probleemi?

Peamine mure on kõigil omavalitsustel üks, elada 2010. aasta üle, muutumata maksejõetuks.

See tähendab keerulisi otsuseid, aga usun, et Rakvere suudab seda. Samuti tekitab muret töötuse kasv ning linlaste sissetulekute vähenemine.

Mis on Rakvere linna jaoks kolm kõige tähtsamat objekti või projekti järgmisel kümnel aastal?

Järgmisel ja ülejärgmisel aastal realiseeritav veemajandusprojekt, millega 15% linlastest, kellel täna tsentraalne vesi ja kanalisatsioon puuduvad, probleemile lahenduse saavad.

Raudteeülesõidu viadukt Kauba tänaval, mis suurendab turvalisust, parandab liikluse sujuvust ning koormust tänasel väljasõidul Tallinna suunas.

Lasteaedade renoveerimine, milles pole ehitusest alates kapitaalremonti tehtud.

Kas linna jääb tulevikus üks või kaks gümnaasiumi?

Hetkel on Rakveres neli gümnaasiumi. Mis edasi saab, sõltub sellest, mis saab riigikogus menetletavast põhikooli- ja gümnaasiumiseadusest ning seaduse alusel tehtavatest teistest riigi tasandi otsustest.

Miks abilinnapeade töökoormus on nii ebavõrdselt jagatud?

Uues linnavalitsuses on ühe abilinnapea valdkondadeks linnamajandus ja haridus ning teisel kultuur, sport ja sotsiaalvaldkond.

Ma arvan, et koormus on jagunenud enam-vähem võrdselt.

Kas teile ei tundu, et linnavalitsuse ametnike koosseis on kasvanud üle mõistuse suureks?

Rakvere linnavalitsuse koosseisus on 43 töötajat. Viimase kolme aastaga on juurde tulnud üks ametikoht seose turismiinfo keskuse ülevõtmisega EASilt.

Viimasega tulid EASilt üle ka vahendid kulude katmiseks.

Rakvere valitsemiskulud elaniku kohta on teiste omavalitsustega võrreldes madalamate hulgas, mistõttu ma ei leia, et ametnike koosseis oleks üle mõistuse suur.

Kas usute, et oma noore ea ja napi juhtimiskogemusega suudate ametnikud kõik tulemuslikult tööle panna?

Suurem osa neist töötab tulemuslikult. Usun, et suudan motiveerida ka neid, kellel selles osas on vajakajäämisi.

Kuidas suhtuksite sellesse, kui teile teenistusest lahkumise puhul ergutuseks preemiat makstakse? Kas mõistate volikogu sellist käitumist eelmisele linnapeale preemia maksmisel?

Tänase linnapea esitatud ettepanek oli maksta lahkumishüvitist (kolme kuupalga ulatuses).

Preemia maksmine tõsetus volikogus. Volikogu mandaat pärineb rahvalt, mistõttu arvan, et pole korrektne, kui linnapea volikogu otsustele hinnanguid annab.

Kas peate õigeks, et volikogu esimehe palk Rakveres on Narva, Kohtla-Järve ning Tallinna järel suuruselt neljas Eestis?

Volikogu esimehe töö tasustamise otsustab volikogu. Kordan: volikogu mandaat pärineb rahvalt, mistõttu arvan, et pole korrektne, kui linnapea volikogu otsustele hinnanguid annab.

Kas oleks võimalik linnaliinibusse nädalavahetusteks jälle pikemalt käima panna?

Maakonna liinide 1, 2, 3 ja 5 finantseerimise ja ajagraafikute koostamine on maavalitsuse pädevuses. Lähiajal kohtuvad linna ja maavalitsuse esindajad seoses bussiliiklusega, kus antud teema tõstatame.

Kas teie linnapeana vaatate kriitiliselt üle Rakvere linnavalitsuse juhtivametnike kõrgeks upitatud palgad?

7. detsembril tegi linnavalitsus ettepaneku volikogule, millega vähendataks järgmisel aastal linnavalitsuse palkasid 15 protsenti. Kärbe hõlmab ka juhtivametnikke.

Kas tiheda liiklusega Võidu tänava korda tegemine on plaanis?

Võidu tänaval on tihe liiklus ja tänava seisukord kehv. Võidu tänav on linna jaoks üks prioriteetsetest tänavatest.

Et linnatänavate renoveerimiseks eurotoetuseid ei anta, tuleb see finantseerida täies mahus meie endi eelarvest.

Arvestades üldist majandusseisu ja lähituleviku prognoose, ei saa midagi konkreetset lubada.

Millal ühendatakse linna rulli- ja rattatee Vinni valla omaga?

Linna ja valla kergliiklustee ühendamine on koalitsiooni jaoks üks kokkulepitud prioriteet. Võimalik, et see realiseerub 2011. või 2012. aastal.

Millal tehakse korda põlenud maja ots Vallimäele viiva trepi juures?

Maja on eraomanduses. Linn on korduvalt näidanud üles huvi majaomanikke fasssaadi renoveerimisel omapoolselt toetada, aga kahjuks pole see siiani visuaalse muutuseni viinud.

Moonakülla Kesk tänavale oleks vaja sadevete ärajooksu. Kas see oleks võimalik?

Üldiselt on Moonaküla piirkonnas sadevee teema lahendatud immutamise teel. Antud probleemi puhul on mõistlik pöörduda linnavalitsuse poole võimaliku lahenduse leidmiseks.

Kas Rakvere linnal on plaanis ehitada kunagi kõnnitee Õie tänavale, et lapsed saaksid ohutult kooli ja trenni?

Pikas perspektiivis on teemaks kergliiklustee rajamine, kus lisaks ratastel liiklemisele oleks võimalik ka ilma hakkama saada. Konkreetset valmimisaastat tänases majandusolukorras lubada aga ei saa.

Millal saab Tartu tänav endale kanalisatsiooni ja korralikud kõnniteed?

Tartu tänavale rajatakse vee- ja kanalisatsioonitorustik järgmisel ja ülejärgmisel aastal. Seejärel on võimalik ka kõnniteede rajamine. Kuna aga viimased pole eurotoetuste kontekstis abikõlbulikud, sõltub nende ehitus linna rahakotist.

Kas on lootust, et ka Maasika ja Metsa tänav saab lähiaastatel mustkatte ja veetorustiku?

Maasika ja Metsa tänav saavad vee- ja kanalisatsioonitorustiku hiljemalt aastaks 2011.

Mustkatte rajamine on planeeritud pärast torustiku paigaldamist, kuid konkreetne teostusaasta sõltub majanduslikust olukorrast.

Millal on plaanis Kreutzwaldi tänava teine serv korda teha? Praegusele mullapeenrale mahuks jalgrattatee. Teisel pool on keset kõnniteed asfalteeritud kraav ja uue politseimaja ehitus.

Projekteerimisel on arvestatud kõnniteedega mõlemal teepoolel ning kergliiklusteega. Nende valmimine sõltub järgmiste aastate majanduslikust olukorrast

Üks teie valimislubadusi oli, et toetate lapsevanemaid 200 krooniga lasteaia toidu eest tasumisel. Millal see võiks juhtuda?

Ma loodan, et lasteaiatoidu eest tasumise toetamine on lähiaastatel võimalik.

Rakvere linna kodulehekülge võiksite täiendada lasta. Näiteks kuidas on korraldatud jäätmekäitlus ja millise töö- ja ajagraafikuga teostatakse vee ja kanalisatsioonitrasside väljaehitust? Kas selles osas on plaane?

Linna kodulehe täiendamine on plaanis ning eeldatavasti on juba järgmisel aastal koduleht muutunud linlasele mõistetavaks ja operatiivseks infoallikaks.

Teie ettepanek vee- ja kanalisatsioonitrasside väljaehitamise kajastamise kohta, on väga mõistlik ning arvestame sellega.

Kas Rakveret võib ka ohustada Pärnu linna saatus, kus linn ei suuda enam makse maksta?

Pärnu on ere näide, kuidas puuduliku finantsplaneerimisega on võimalik jõukas linn kriisi viia.

Kahjuks ei jää Pärnu järgmisel aastal üksikuks erandiks, sest maksejõuetuid omavalitsusi kerkib mitmeid esile. Selleks, et Rakvere nende hulka ei kuuluks oleme headel aegadel raha säästnud, aga peame ka järgmisel aastal tõsiseid kärpeotsuseid tegema. 2010 on omavalitsustele ellujäämisaasta.

Millal hakkab keskväljaku mullavalli vedu?

Keskväljaku idaosa detailplaneeringu koostamine on linna prioriteet. Planeeringu käigus selgub, mis tuleb mullavalli asemele.

Mida olete valmis ette võtma, et vähemalt järgmisel aastal saaks taas toimuma Green Christmas?

Green Christmas on olnud Rakveres oluline kultuurisündmus, loodetavasti leidub initsiatiivikaid inimesi, kes selle uuesti ellu kutsuks. Linn on alati üritust toetanud ning teeksime seda ka tulevikus.

Mis sai liivakella projektist? Mõte on ju huvitav ja originaalne. Meil oleks vaja midagi, mis turistid all-linna meelitab ja kaubandusele hoogu annab, muidu on varsti kõik poed linnast väljas.

Liivakella projekt ei leidnud välisabi toel rahastust. All-linna elustamine on oluline teema, mis on tõstatunud pidevalt erinevate planeeringute aruteludel.

Linn üritab omalt poolt toetada kesklinna piirkonna aktiviseerimist. Arvo Pärdi 75. juubeliks septembris plaanime keskväljakule püstitada kuju “Poiss jalgrattal muusikat kuulamas“.

Millal käivitub Rakvere linnas korraldatud olmejäätmevedu? Miks seda seni tehtud pole?

Korraldatud olmejäätmevedu käivitub eeldatavasti 2010. aasta alguses.

Kuidas olete rahul Rakvere spordipoliitikaga - kas esindusmeeskondade (korvpall, võrkpall) rahastamine (ja selle raha kasutamise kontroll) on linna poolt piisav? Millal jalgpall Rakveres jalad alla saab ning kas plaanite jätkuvalt seda amatöörmeeskonda mõistusevastaselt suure summaga toetada?

Spordi- ja kultuuritoetuste jagamine vajab korrastamist. Linn toetab esindusvõistkondi vastavalt võimalustele ning teeme seda jätkuvalt ka keerulistel aegadel.

Loomulikult on vajadused suuremad kui võimalused. Üldise eelarve tegevuskulude vähenemise juures ootab toetuse korrektuur paratamatult ees ka jalgpalli.

Palun selgitus linna ametiautode kasutuse korra kohta, kas peetakse sõidupäevikuid, kas makstakse erasõidud ise kinni või mitte? Kas teie sõidate iga päeva tööle ja tagasi linna kulul või tasute ise oma kulud? Miks üldse nii väikeses linnas, kus jalgsi on võimalik poole tunniga kogu linn läbida, on nn ametiauto vajalik?

Linna ametiautode kasutajad peavad sõidupäevikuid. Sõidukitele on kehtestatud kütuselimiidid, millest kinnipidamist jälgitakse.

Ametiauto on neil ametnikel, kelle töö iseloom seda eeldab, kellel on vajalik pidevalt tööalaselt liikuda erinevate objektide vahel linnas ning linnast väljas.

Millal võetakse midagi ette järjest rohkem laguneva kino Iloga?

Kino Ilo kuulub eraomandusse. Selle renoveerimine või uue hoone rajamine on olnud aruteluks, aga majanduskriis peatas investorite huvi.

Kindlasti on tegu olulise linnaarhitektuurilise kohaga, mis loodetavasti tulevikus uue ilme saab.

Mida plaanib linn ette võtta kasvava töötusega?

Lähtuvalt avalike funktsioonide jagunemisest omavalitsuse ja riigi vahel on Eestis tööhõivega tegelemisel omavalitsustel väga piiratud võimalused.

Ühe alampalgalise töökoha loomine maksab orienteeruvalt 70 000 krooni aastas, saja loomine 7 miljonit.

Arvestades tänast omavalitsuste finantsseisu, ei ole ühtegi valda või linna, kes suudaks oma eelarvest tööhõivet reaalselt parandada.

Võib tõesti lõpetada teenuste sisseostmise ja selle asemel neid ise osutada, mille tulemusel koondab erasektor töötajaid ja avalik sektor võtab nad uuesti tööle. Sisuliselt ei muutu midagi.

Parim viis töökohti luua on Euroopa toetusrahade kasutamine, mis mõjutab majanduses ringlevat rahahulka. Ja see on Rakvere jaoks prioriteet.

Kas teile ei tundu, et Rakveres tegeletakse liialt palju kultuuriküsimuste (purikatused Vallimäel, Pauluse kirik) unustades ära linnakodaniku mured: auklikud või olematud kõnniteed, jätkuvalt kasvav töötus, kuritegevus jne.

Arvan, et kultuur, linna heakord, sotsiaalteemad ning turvalisus peavad tasakaalus olema. Linna ülesanne on tegelda kõigi nendega, et pakkuda meeldivat elukeskkonda mõiste laiemas tähenduses.

Tunneksin huvi, kas Rakvere linnal on kava võtta plaani teise spordihoone ehitus, kuhu mahuks ka väike jooksuring (näiteks 150meetrine)?

Arutatud on nii kontakt- ja tõstespordi, tennise- ja sulgpalli kui ka jäähalli teemadel. Ruumi treeningtingimusi linnas parandada on.

Kahjuks on lähitulevikus vähetõenäoline uute spordirajatiste ehitus, kuna sellele paneb piirangu üldine majandusseis. Jätkuvalt tuleb linnal tagada tagasimaksed senirajatud spordiobjektide - spordihalli, staadioni ja kunstmurukattega jalgpalli väljaku eest.

Kuna linna kodulehelt polnud võimalik vastavat informatsiooni leida, siis pöördun teie poole. Kui suur on Rakavere Soojus ja Rakvere Vesi nõukogu liikmele makstav (kuu)tasu ja kas käiakse koos üldlevinud tava järgi 1 kord kvartalis?

AS Rakvere Vesi nõukogu liikme tasu on 2970 krooni, AS Rakvere Soojus nõukoguliikme tasu on 2350 krooni. Koosolekud toimuvad vastavalt vajadusel, kuid mitte harvemini kui kord kvartalis.

Roman Kusma kutsuti tagasi Rakvere Soojus nõukogust kuid samas määrati ta Rakvere Vesi nõukogusse - mis põhjustas sellise vangerduse?

Vastupidi, Roman Kusma kutsuti tagasi ASi Rakvere Vesi nõukogust ning määrati ASi Rakvere Soojus nõukoguse. Varem kuulusin viimasesse mina, kuid seadus keelab linnapeal osaleda linnaosalusega äriühingute nõukogude töös, mistõttu oli vahetus vajalik.

Roman Kusmal on varasem kogemus linnaettevõtte nõukogust ning ta oli tehtud pakkumisega nõus.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles