Endine linnapea Andres Jaadla tõusis skandaali saatel korteriühistuid juhtima

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Jaadla.
Andres Jaadla. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Novembri lõpus korraldati ­Eesti Korteriühistute Liidu erakorraline liidupäev, mille käigus valiti uus nõukogu ja juhatus. Juhatusse valiti taas Rakvere endine linnapea Andres Jaadla.

Rakvere ekslinnapea, korteriühistute liidu üks asutajatest ja 1996. aastast juhatuse esimees olnud Andres Jaadla vabastati juhatusest nõukogu poolt juuni keskel. Andres Jaadla ütles toona, et tema vabastamise motiiviks oli tema kohta nõukogu liikmetele saadetud laimukiri.

Seejärel valiti juhatusse Aivar Kala, Guido Gritsenko ning Urmas Mardi. Novembris toimunud erakorralise liidupäeva tulemusena jäi neist kolmest ­ainsana juhatuse liikmeks Urmas Mardi.

Väidetavalt ei teadnudki nüüd kõik korteriühistute liidu liikmed, et erakorraline liidupäev toimub, ning sinna olid kutsutud vaid nende liikmete esindajad, kes olid tegutsevale juhatusele umbusaldust avaldanud. Kokku kuulub Eesti Korteriühistute Liitu üle 1400 korteriühistu.

Urmas Mardi sõnul oli erakorralise liidupäeva kokkukutsumise aluseks ligi kahesaja liikme tahe ja erakorralisele liidupäevale kutsuti kõik liidu liikmed.

"Absoluutselt kõik liidu liikmed olid kutsutud," kinnitas ta. Jaadla lisas, et tema teada saatis initsiatiivgrupp kutsed kõikidele liikmetele.

Jaadla sõnul algas allkirjade korjamine juba suvel, sest liidu liikmed ei olnud rahul juhatuse esimehe Aivar Kala otsustega rahakasutuse kohta. Vastavalt nüüd valitud nõukogu nimetatud töögrupi protokollile oli liidus tehtud eelarveväliseid kulutusi üle 225 000 krooni ning osa summasid oli kantud juhatuse esimehe isiklikule arvele.

Eesti Korteriühistute Liidu (EKüL-i) tagandatud juhatuse esimees Aivar Kala: "See koosolek, mis Andres Jaadla juhtimisel kutsuti kokku 30. novembril, on tehtud põhikirja rikkudes, seetõttu pole tal õiguslikku pädevust."

Aivar Kala arvates kasutati siin kuritegelikku skeemi, mille alusel, toetudes kümnendikule korteriühistu liikmetele, võetakse üle korteriühistute vara. "Nüüd kasutab korteriühistute liidu endine juhatuse esimees täpselt sama kuritegelikku skeemi, et üle võtta terve liit," ütles Aivar Kala.

Aivar Kala teatel ei korraldatud ka koosolekuid volinike valimiseks. Liidupäeva kokkukutsumisele eelnesid koosolekud ainult Tartus ja Tallinnas ja seega osalesid sellel volinikud üksnes sealt. Seega eelnes liidupäeva kokkukutsumisele hulk protseduurireeglite rikkumisi.

Alates novembri teisest poolest tegutseb Rakveres taasavatud EKüL-i büroo. Selle juhataja Piret Klaats väitis, et ta polnud teadlik novembri lõpus toimunud erakorralisest liidupäevast ning tema teada toimub EKüL-i liidupäev detsembri lõpus. Sinna on valitud 88 Virumaal tegutseva korteriühistu poolt ettenähtud neli volinikku.

EKüL-i kõrgeimaks organiks on liidu liikmete valitud volinike üldkoosolek (liidupäev), mida reeglina korraldatakse kord aastas.

Vastavalt põhikirjale peab erakorralise liidupäeva kokku kutsuma juhatus, kui seda nõuab kirjalikult ja põhjust ära näidates vähemalt kümnendik liidu liikmetest.
Kui liidu juhatus ei kutsu liidupäeva kokku eespool nimetatud asjaoludel, siis võivad taotlejad liidupäeva ise kokku kutsuda samas korras liidu juhatusega.

Aivar Kala rääkis, et praegu korraldatakse üle Eesti regionaalseid liidu koosolekuid, ja kui nendel on volinikud valitud, siis tuleb kokku seaduslik EKüL-i liidupäev ja teeb oma otsused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles