Sääse alevikku tabas metallivarguste laine

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääse alevik Tamsalu vallas. Pilt on illustratiivne.
Sääse alevik Tamsalu vallas. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tamsalu valla Sääse alevikku on tabanud viimastel nädalatel varguste laine, kurikaeltel on õnnestunud näpata hinnanguliselt 100 000 krooni väärtuses mitmesugust tehnikat.

Kuriteod algasid 25. novembril, kui Sääse alevikus asuva osaühingu Otsa Talu territooriumilt varastati kolm radiaatorit, starter ning generaator, millega tekitati kahju

36 000 krooni ulatuses. Ajavahemikul 27.-30. novembrini tungiti Sääsel kuivatihoonesse ja varastati elektrimootoreid, traktori starter, akutrell ja lehtvõtmete komplekt.

Metallivargad tegutsevad
Sellega kurikaelte pahateod ei piirdunud. Detsembrikuu esimestel päevadel tungiti osaühingu kuivatisse. Varaste saagiks langes kolm elektrimootorit. Ja taas himustati ka leht- ning silmusvõtmeid.

JK Otsa Talu OÜ on 1997. aastal asutatud perefirma, mille põhitegevusalaks on teraviljakasvatus rohkem kui 2000 hektaril. 2003. aastast alates on firmal ka 400pealine piimakari.

Perefirma asutaja Jaan Kiisk on vargustelainest tõsiselt nördinud. "Metallivargad on üht-teist minu majapidamisest varemgi varastanud, aga sellist jultumust kui praegu kogen esmakordselt. Elektrimootorite vargus on viinud rivist välja kuivati teraviljasorteerid. Praegu püüan hankida uusi elektrimootoreid, et sorteerid remontida ja kuivati normaalne töö taastada," kõneles Kiisk.Varguste elavnemise põhjuseks peab ta värvilise metalli kokkuostuhindade tõusu.

Sääse alevikus nagu kogu Tamsalu vallas on tõsiseks probleemiks suur töötus, mis tõukab inimesi vargile.

"Politseid on vargustest informeeritud, kuid motoriseeritud metallivargaid on raske tabada," nentis Kiisk. Sellest, et autoga vargil käiakse, annavad tunnistust sõidukijäljed kuriteopaigas. Jaan Kiisk hindab talle varaste tekitatud kahju suuruseks 100 000 krooni.

Naabrivalve tõhustub
Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg näeb varguste lahendamisel väljapääsu ettevõtjate ja politsei tihedamas koostöös ning naabrivalve väljaarendamises.
"Vajangu külas on viimasel ajal tõhustunud naabrivalve ja see on vähendanud ka asulas ku­ri­tegevust," nentis Uude­berg.

Vallavanema sõnul tuleb sama teed minna ka Sääse alevikus. Aastaid toimis Tamsalu vallas kohalik patrullteenistus, mille liikuvpatrulli meeskonnad koosnesid abipolitseinikest. Tamsalu valla valveteenistuse üks rajaja 1994. aastal oli Rein Tähiste.

"Tamsalu valla patrullteenistus lõpetas oma tegevuse käesoleval aastal, sest majanduskriisi tingimustes ei jätkunud vallal raha meie toetamiseks," ütles Rein Tähiste. Tema arvates aitas kohalik valveteenistus kaasa kuritegevuse ohjeldamisele vallas.

"Ekipaažid koosnesid kohalikest meestest, kes tundsid hästi oma koduvalda. Aastate jooksul tabasime mitu korda kurjategijaid otse sündmuspaigalt," rääkis Tähiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles