Virumaa ettevõtted otsivad majanduskriisist väljapääsu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Cell.
Estonian Cell. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Majanduskriis pole jätnud puutumata ühtegi ettevõtlusvaldkonda ja tagasilööke tuntakse nii ehitusmaterjalitööstuses, transpordis, tselluloositootmises kui kaubanduses.


Kundas asuva haavapuitmassi tehase Estonian Cell jaoks on kogu 2009. aasta olnud keeruline ning olukorra paranemine võtab aega veel mitu aastat.


Ettevõtte juhatuse liige ja finantsjuht Riia Ratnik rääkis, et kõige raskem aeg oli siiski kevadel, mil 30protsendise müügihinna langusega kaasnes ka nõudluse kahanemine poole võrra.

"Viisime läbi kulukärpeprogrammi, lisasime sortimenti uue toote ja laiendasime müügipiirkonda - nii saime tehase pidevalt töös hoida," ütles Ratnik.

Toodangut hakati tarnima Hiinasse, Indoneesiasse ja Lõuna-Koreasse.

Tehakse kulukärpeid

AS Kunda Mobil on asutatud 1995. aastal. Firma põhitegevuseks on riigisisesed autoveod kallurpoolhaagistega.

Veofirma juhataja Viktor Jullinen rääkis, et kui eelnevatel aastatel panustati ettevõtte arengusse ja teeniti kasumit, siis praeguseks on olukord muutunud.

"Põhieesmärgiks on püsima jääda, selleks oleme lõpetanud kõik lisategevused ja piiranud ka otseseid kulusid," ütles firmajuht. Suur probleem on ettevõtte likviidsuse puudumine, sealhulgas õigel ajal laekumata raha.

"Oleme arvestanud olukorraga, et 2010. aasta muudatusi paremuse poole ei too," nentis Jullinen.

AS Haljas on 1989. aastast tegutsev rahvusvaheline kaubanduskontsern, millele kuulub Lääne-Virumaal AS Võhu Vein ja mis varustab toidukaupadega paljusid kaubanduskette, kontserni juhatuse esimees on Vinni vallas elav Vello Tafenau, kes tõdes, et aasta on osutunud keerulisemaks, kui algul arvati.

"Ometi oleme koguselistes näitajates ja müügikäibena Eesti, Läti ja Leedu turul võrreldes mullusega suutnud toidukaupu rohkem müüa, kuid hinnasurutise tõttu kujuneb kasumlikkus tagasihoidlikuks," rääkis Tafenau.

Kontserni juhatuse esimees selgitas, et 2009. aasta eelarvet koostades koondati kümme protsenti töötajatest ja vähendati töötasu 15 protsenti.

"Suure firmana ostame teenuseid vähemalt 100 firmalt. Läbirääkimiste tulemusena õnnestus vähendada kulutusi kümme protsenti. Meie firmas tähendas see miljoneid kroone," kommenteeris Tafenau.

Tema arvates on praegu ainult firmade vastastikuses heas koostöös võimalik positsiooni säilitada ja tulevikuks valmistuda.

"Kahjuks muudab praegune valitsuse maksupoliitika ettevõtjate elu üha keerulisemaks. Hetkel koostame järgmise aasta eelarvet, mis tuleb tänavusest veelgi konservatiivsem," lausus Tafenau.

Lootused ekspordil

Ehitusmaterjale tootva E-Betoonelemendi Lääne-Viru tehaste tootmisjuht Marek Prees rääkis, et keerulisemaks perioodiks kontserni tegevuses võib lugeda 2009. aasta algust, kus oldi teadmatuses, millised objektid on turule tulemas.

"Tellijad olid äraootaval seisukohal, mis suunas hinnad liiguvad: kas hakata ehitama või mitte," meenutas Prees.

See tähendas E-Betoonelemendile Tamsalu tehase ajutist sulgemist ning töötajatele ka lühendatud tööaega. Ehitussektoris on hinnad langenud kogu tänavuse aasta.

"Sügisest on meie tootmismaht kasvanud ja tänaseks oleme inimesi ajutiselt juurde võtnud, et täita Kristiine laienduse ja Keila gümnaasiumi tellimusi. Rakveres jätkub politsei- ja päästeameti hoone ehitus ning Rakvere ametikooli juurdeehitusele toodame samuti elemente," rääkis Prees.

Tootmisjuht lisas, et järgmisel aastal E-Betoonelement suurt tõusu ei oota.

"Lootused on ekspordil. Koostöös peitub jõud - säästu saab siis, kui asjaosalised töötavad ühise asja nimel," lausus Prees.

• Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) vähenes 2009. aasta I kvartalis 15,0%, II kvartalis 16,1%, III kvartalis 15,3%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles