Uus soojuse piirhind langetas Rakveres soojaarveid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soojuse piirhind langes ligi kolmandiku võrra.
Soojuse piirhind langes ligi kolmandiku võrra. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kevadise hinnaga ­võrreldes langetas AS Rakvere Soojus müüdava soojuse piirhinda ligi kolmandiku võrra. ­Selline hinnalangus hoiab tarbijal kokku ­sadu kroone.


Selle aasta novembrist langes Rakveres ASi Rakvere Soojus tarbijale müüdava soojuse piirhind, sest linnavalitsus kooskõlastas piirhinnaks 688,11 krooni megavatt-tunni kohta, millele lisandub käibemaks.


See tähendab tarbijale hinda 825,73 krooni megavatt-tunnist. Seni kehtinuga uut piirhinda kõrvutades on langus linnavalitsuse teatel 27 protsenti.

Võrreldes aasta tagasi novembriga, kui megavatt-tund maksis Rakveres 1128,90 krooni, on hinnalangus 37 protsenti.

Rakvere Soojuse juhatuse liikme Sven Trofimovi sõnul realiseeriti soojust tänavu novembris, hoolimata soojast kuust, eelmisest aastast rohkem.


Kokku müüdi tarbijale soojust 5240 MWh, mis on 5,5% mullusest enam. Kogu realiseeritud soojusest läks elanikkonnale kaks kolmandikku.

Sven Trofimov rääkis, et eelmise nädala lõpu seisuga oldi sooja eest aktsiaseltsile võlgu kokku 1,255 miljonit krooni. Ning tendents on pigem võlgade suurenemise poole. "Enamik võlgu olevaid korteriühistuid on oma novembrikuu maksetega hilinenud kuni viis päeva," ütles Trofimov.

Sügise alguses suures võlas olnud korteriühistutega on nüüd kokkuleppele jõutud ja Trofimovi ütlusil on korteriühistute esimehed nendest kokkulepetest ka kinni pidanud.


Tükk maad odavam

Rakvere soojahindade kõikumisest annavad väga hea ülevaate Laada tänavas kahetoalises 41-ruutmeetrises korteris elavale Lydia Peinarile viimase kolme aasta jooksul esitatud novembrikuu soojaarved.


2007. aasta novembrikuu eest maksis ta 820 krooni, mullu 1025 krooni ja sellel aastal 640 krooni. Seega on tänavu temale esitatud arve 38% mullusest väiksem. Kui veel eelmisel aastal kulus ruutmeetri kütmiseks 25 krooni, siis sellel aastal 15 krooni ning 61 senti.

Tulevikuvisioone silmas pidades arvas Trofimov, et vahepealne energiakandjate hinnalangus oli põhjustatud ainult sellest, et jahtuv majandus ei vajanud nii palju kütuseid. Nüüd aga, kus maailmamajandus näitab kosumise märke, lähevad kütuse hinnad jälle tõusule. "Energeetikas pole mingit muud alternatiivi, kui kasutusele võtta taastuvad energiaallikad," ütles ta.


Päästab taastuvenergia


"Elanikkond ei pea mitte ootama, kas soojuse hind tõuseb või langeb, vaid tarbima soojust säästlikult," rõhutas Trofimov.

Lootus on esialgsete kavade kohaselt maiks valmival NSV Fram Ehituse ehitataval katlamajal, mis peaks Rakvere Soojusele müüma vähemalt 15 000 MWh soojusenergiat aastas, mis on umbes veerand Rakvere Soojuse katlamajades toodetud soojusenergiast.

12,5 aastaks sõlmitud lepingu kohaselt on soojusenergia müügihind koos nüüd kehtiva käibemaksuga 468 krooni MWh eest.

Praegu sõltub Rakvere sooja hind maagaasi hinnast. Soojatootjad, kelle kütteallikas on maagaas, ostavad seda Eesti Gaasilt, keda omakorda varustab Venemaa Gazprom.

Eesti Gaas müüb kõigile soojatootjatele, sealhulgas Rakvere Soojusele, gaasi hinnavalemi alusel.
Lihtsustatult arvestab see valem kütteõli kuue viimase kuu maailmaturu hinda ning dollari kurssi.


Rakvere Soojus
• Köetavaid hooneid 190.
• Neist korterelamuid 103.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles