Parimad liuväljad valmivad Uudekülas ja Väike-Maarjas

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uisuväljak on Rakvere staadioni juures olnud juba mitmeid aastaid ning abilinnapea sõnul tuleb tänavugi.
Uisuväljak on Rakvere staadioni juures olnud juba mitmeid aastaid ning abilinnapea sõnul tuleb tänavugi. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rakvere inimesed peavad tänavu leppima viimaste aastate tagasihoidlikemate uisutamisvõimalustega, mitmel pool mujal maakonnas avatakse aga valgustatud liuväljad, kus saab ka uiske laenutada.


Kui viimased kolm aastat on Rakvere inimesed saanud uisutada spordihalli kõrvale rajatud korralikult valgustatud uisuväljakul, kus mängib muusika, siis tänavu seda võimalust ei ole.


Suurt liuvälja, mis on rahva hulgas populaarseks saanud, ei avata tänavu Rakvere spordikeskuse juhataja Erich Petrovitsi sõnul kahel põhjusel: esiteks napib selle tegemiseks ja hooldamiseks raha ning teiseks on probleeme väljaku liivapõhjaga.

"Sealt jookseb alt läbi soojatorustik, mis ei lase veel korralikult külmuda," ütles ta. Petrovitsi sõnul on järgmisel aastal kavas investeerida sellesse, et edaspidi oleks võimalik toota kvaliteetset jääd.

Küll aga saavad Rakvere spordisõbrad turvaliselt uisumõnusid nautida teatripargi tiigil ja väike liuväli tuleb ka Rahu halli juurde.

Erich Petrovits ütles, et kolmapäeval käidi rahvaaia ehk rahvasuus teatripargi piiritustehasepoolsel tiigil rehvitöökoja juures jää paksust mõõtmas. Praegu on see kaheksa-üheksa sentimeetrit.

Tehakse kordusmõõtmine

Petrovitsi sõnul tehakse täna kordusmõõtmine, sest ohutuks uisutamiseks on vaja paar sentimeetrit paksemat jääd.

Spordikeskus paigaldab igaks juhuks vee väljavoolukohtadesse piirded ning väljakule ka mõned pingid. Praegu on jää ilus ja sile, aga kui lund hakkab sadama, organiseerib spordikeskus jää hoolduse.
Väike tehisjääga liuväli rajatakse Rahu halli juurde korvpalliväljakule. Petrovits loodab, et sealgi saab uisutada veel sellel aastal.

Maakonnas ainuke võimalus uisutada nii-öelda katuse all on Väike-Maarjas. Nagu mitmel eelmiselgi aastal avatakse sealse õppekeskuse vanas viilhallis piiretega varustatud valgustatud liuväli.

"Praegu valmistame jääd, väljaku kastmiseks on kulunud juba kuus-seitse tuletõrjemasina paagitäit vett," ütles Väike-Maarja rahvaspordiklubi juhatuse esimees Ants Rikberg.

Rikbergi sõnul oodatakse uisusõpru hiljemalt pärast jõulupühi. Nagu eelmistelgi aastatel saab laenutada uiske ja hokikeppe ning taustaks mängib muusika.

Viru-Nigula valla rahval on võimalus uisurõõme nautida Vasta kooli tiigil. "Jää tegelikult juba kannab, aga natuke liiga külm on, ei taha laste tervisega riskida," ütles Viru-Nigula spordiklubi juht Alar Peek.

Peek sõnas, et kui ilm veidi mahedamaks muutub ja külmakraadid jäävad alla kümne, hakatakse teatud kellaaegadel laenutama uiske ja hokikeppe, samuti pannakse jääle hokiväravad. Neile, kel uisutamisoskus veel puudub, antakse algõpetust. Muidugi puhastatakse vajadusel tiigijää suuremast lumest.

Traditsiooniliselt on igal aastal saanud uisutada Võsul. "Kui vähegi külma peab, tuleb liuväli ka tänavu. Talvised ilmad kasutame kindlasti ära," rääkis Vihula abivallavanem Urmas Osila. Võsu liuväli rajatakse spordihoone juurde.

Varasematel aastatel on seal pimedal ajal põlenud valgustus ja spordihuvilistele on laenutatud ka uiske.

Uudekülas tööd käivad

Uudekülas Veskimäe talu maadel asub esinduslik hoki- ja uisuväljak, kus praegu tehakse jääd. "Mehed hakkasid jääd valmistama pühapäeval, kui külmaks läks. Meil tuleb jää ise valada," ütles Uudeküla külaelu edendaja Katrin Uudeküll, kes loodab, et väljakut saab kasutama hakata veel selle nädala lõpus.

Uudeküla hoki- ja uisuväljakul on kaitsvad poordid, laenutatakse uiske, soojakus saab riideid vahetada ning liuväli on valgustatud.

Väljaku idee autor ning asja põhiline eestvedaja on Martin Uudeküll, kelle maadel spordiplats ka asub.

Hokihuvilisena on Martin Uudeküll organiseerinud Uudeküla oma hokivõistkonna ja hankinud neile varustuse. Võistkonnaga osaletakse Eesti hokiliiga võistlustel, peetakse sõpruskohtumisi.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles