Sepaamet annab kriisiajal leiva lauale

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ermo Lood.
Ermo Lood. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Ermo Lood on Tamsalu valla Loksaküla mees, kes praeguse majanduslanguse ajal on toonud oma perele leiva lauale sepatööd tehes.


Sepatöö on üks vanematest ja mehisematest ametitest. Kuidas avastasite endas sepakutsumuse?

Kutsekooli päevil oli võimalik sepistamist proovida. Sel ajal tegin oma esimese hobuseraua - sealtpeale see sepistamise pisik sisse läkski.

Millal rajasite endale sepikoja ja milliseid töövahendeid tuli muretseda?

Mõnda aega kasutasin ühe lahke ettevõtja sepikoda Väike-Maarjas, kus valmisid esimesed tõsisemad tööd - enamasti kingitused või tellimused sõpradele-sugulastele. Seal tegelesin põhiliselt hobi korras.

Kogemusi ja julgust nappis oma ettevõtte loomiseks.
Praeguse kodu soetamisel saime kõrvalehitisena kaasa suure laudahoone, mille sisustasin ajutiseks sepikojaks. Et huvi sepistamise vastu oli suur, otsustasin end täiendada Vana-Vigalas tunnustatud sepa Gunnar Varese käe all.

Majanduslanguse ajal kadus palgatöö. See sundiski proovima, kuidas on olla ise enda peremees. Sel suvel selgus, et tõsisema töö tegemiseks ei piisa ajutisest sepikojast.

Otsustasin taotleda Pandivere Arendus- ja Inkubatsiooni Keskuse kaudu PRIA-st toetust sepikoja rekonstrueerimiseks ja seadmete soetamiseks.

Õnnestus saada positiivne vastus, ja hetkel on ehitus pooleli.

Töövahenditest oli kohe vaja hankida korralik alasi, haamer, pihid, ehitada ääs. Hiljem sai muretsetud puurpink ja pneumaatiline vasar nn loll-poiss.


Sepatöö võlu ja valu. Milliseid isikuomadusi nõuab hõõguvkuumast terasest eseme sepistamine?


Sepatöö võlu on iga eseme ainulaadsus - mitte kunagi ei ole võimalik saada identseid sepiseid. Sepistamisel on tähtis loomingulisus. Tihti tullakse sepa juurde mingite soovidega, aga ilma konkreetse jooniseta.

Vaja on ka kannatlikkust ja rahulikku meelt. Rauda ei saa takka kiirustada - kui tähelepanu vaid hetkeks hajub, võid kogu päeva tööst ilma jääda.

Sepale on suurim kiitus, kui tellija on sepisega väga rahul, ning suurimat meelehärmi valmistab see, kui aetakse segamini sepis ja kokkukeevitatud metallitöö. Osale inimestele tunduvad mõlemad samaväärsed. Ei saada aru, milleks maksta käsitööna valminud sepise eest kõrgemat hinda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles