Juhtkiri: Maavanema sada päeva

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum.
Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Einar Vallbaumil täitub täna sada päeva Lääne-Viru maavanemana.


Intervjuus, mille ta andis värskelt ametisse saades, märgib Vallbaum, et maavanem vastutab maakonna tasakaalustatud arengu eest.



"Kahjuks on seadusega pandud küll kohustus, võimalusi kohustuste täitmiseks on vähem. Seni, kuni pole regionaalarengukava ega selge regionaalne halduskorraldus, pole lõpuni selge maavanema roll," nendib ta.



Ja kuigi roll pole lõpuni selge, on Lääne-Viru maavanem saja päeva jooksul näidanud end mitmest küljest. Kui ta alguses tunduski poliitikuna pisut tahumatu ja ärimehelikult ehk liiga otsekohene, siis praeguseks on Vallbaum uude rolli sulandunud, organiseerides mitmesuguseid ettevõtmisi ja osaledes neil.



Nüüd, aasta lõpus, korraldab ta üksteise järel tänulõunaid, millest saavad osa nii politseinikud, perearstid, kiirabitöötajad kui lasteaiakasvatajad, just eile oli ettevõtjate kord.



Tavaliselt võrreldakse ametimehi ikka nende eelkäijatega. Kui eelmine maavanem Urmas Tamm oli kultuuritaustaga, siis Einar Vallbaum on läbinisti majandusmees. Ka uues ametis on ta näidanud oma ettevõtluslembust, sealhulgas turismile.

Tundub, et vaatamata esialgsele skepsisele on Einar Vallbaum võitnud ruttu poolehoiu. Mõneti prevaleerib siiski hoiak, et raha eest saab kõike, aga erinevalt ettevõtlusest maavalitsuses raha eriti ei liigu.

Küll võib praeguse majanduskriisi tingimustes ettevõtja taustaga maavanem Lääne-Virumaale kasuks tulla, sest majanduse viivad üldisest kriisist välja ettevõtjad, ja maavanem, kes oma pikaajaliste kogemuste põhjal tunneb ja mõistab nende probleeme, suudab ehk ka jõu ja nõuga toeks olla.

Ja täna, oma ametis oldud sajandal päeval, on maavanem valmis vastu võtma kõiki huvilisi ja tutvustama maavalitsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles