Tänane tabanipäev on kõigi hobuste püha

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumi ei sega hobusel elust mõnu tunda.
Lumi ei sega hobusel elust mõnu tunda. Foto: Eva Klaas

26. detsembril tähistatakse Püha Stefanuse mälestuspäeva, mida kutsutakse tabani- ja tehvanipäevaks.

Stefanus on muu hulgas ka hobuste kaitsepühak. Ühe legendi järgi olevat ta Kristuse sündimise ajal olnud kuningas Herodese tallipoiss ja näinud öösel hobuseid jooma viies Jeruusalemmas esimesena Kristuse sündi kuulutavat tähte.

Püha Stefanuse päeval tuleb hobuste vastu kena olla ja soovitav on neile puhkepäev anda. Mõnel pool on kombeks neid kaeraga loopida.

Põhjamaades on pühaku auks korraldatud võidusõite, Poolas ja Saksamaal ratsutatakse kolm korda ümber kiriku. On andmeid, et enne võiduajamisi anti hobustele õlut, et neil siis ka lõbusam.

Eestis tähistati tabanipäeva 19. sajandil peamiselt Põhjarannikul.

Tänapäeval on mõnedki hobusekasvatajad tabanipäeva jälle au sisse tõstnud ning Lääne-Virumaalgi on mitmeid loomapidajaid, kes hobudele sel puhul leiba , kaeru ja muud head-paremat pakuvad ning nende heaolule tavapärasest suuremat tähelepanu pööravad.

Pildil olev hobune jäi fotoaparaadi ette eile Rakke alevikus, kus ta end vaatamata lumele hästi tundis.

Rakkes elavad kaks hobu on kohalike hulgas tuntud: peremees teeb nendega kõik kohalikud sõidud ning kui lastel on õnne, saavad nemadki looma taha rakendatud vankril või reel reisimist proovida. Üks hobudest on ikka vedanud sisse kartulivaod ning küttepuud ja oma talveheina koju toonud.

Teine hobudest on küll töötegemiseks pisut peru, aga lihtsalt sõita saab temaga küll.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles