Sõdurivanne on tindimärk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurivande andmine.
Sõdurivande andmine. Foto: Kaitsejõudude peastaap

Reedel tõotasid Eesti riigile truudust 534 Kirde kaitseringkonna ajateenijat.

Suurtükiväe-. õhutõrje-, pioneeri- ning Kalevi jalaväepataljonis aega teenivad noormehed ja üks neiu andsid sõdurivande Tapa linnakus ning 114 ajateenijat lubasid oma kodumaad kaitsta Viru jalaväepataljonis toimunud pidulikul rivistusel.

Ringkonna ülem kolonelleitnant Enno Mõts ütles, et truudusetõotuse andmise kohustus on sätestatud kaitseväeteenistuse seaduses. “Lõppeks aga on see vaid tindimärk, mis ei anna esmaabi reamees Jaanile, ei kaitse teie ema ega väikevenda vaenlase täägi eest ning ei hoia eemal vägistajat teie elukaaslasest,” rääkis kolonelleitnant Mõts, kelle sõnul on truudusetõotuse tseremoonia justkui mõistuse aeg, kus kaalukausil on ajateenijate südame suurus Eesti maa ja rahva suhtes.

“Sõjaliseks kaitsmiseks on vaja sõdurimundris inimest, südame ja mõistusega eestimeelset riigikodanikku, kes võidab iseenda ja ületab oma hirmud. Soovin, et teie kodud on teie kindluseks asukohaga Eestis ning et te pakute oma lähedastele elurõõmu,” soovis ringkonna ülem sõduritele edu ka edaspidises teenistuses.

Suurtükiväepataljoni sõduri baaskursuse parim lõpetaja reamees Siim Markus ütles, et kümme nädalat tagasi tuli ta ajateenistusse üsna nukras meeleolus. “Arvasin, et kaitsevägi on üsna morn koht, kus saab teha vaid seda, mida kästakse, ja vaid siis, kui käsk tuleb. Tegelikult on siin tore olla – sain sõpru, kelle peale võin kindel olla, ning teenistuses on olnud päris palju põnevaid päevi,” selgitas ta.

Sel nädalal toimunud lõpurännakut peab Markus kõige raskemaks ettevõtmiseks. “Ma usun, et iga sõdur pidi ennast korduvalt ületama, et lõpuni jõuda. Aga nüüd on päris uhke tunne öelda, et on tehtud.”

Ka õhutõrjepataljoni parima lõpetaja tiitli pälvinud reamees Robert Reidla tõestas ligi poolesaja kilomeetri pikkusel rännakul endale, et on suuteline rohkemaks, kui ehk esialgu arvas. “Kõige raskem oli leida vaimset motivatsiooni – veenda ennast selles, et suudan lõpuni minna. Aga ma ei olnud rännakul üksi – me toetasime üksteist ning kindlasti tulin parimaks lõpetajaks ka tänu kaasvõitlejatele,” rääkis Reidla, kes tuli ajateenistusse eesmärgiga parimate sekka jõuda.

Pioneeripataljonis näitas parimaid tulemusi reamees Kaarel Mänd ning Kalevi jalaväepataljoni ajateenijatest lõpetas sõduri baaskursuse silmapaistvate tulemustega reamees Kristjan Kitse.
Sõdurivande andmisega tõotavad ajateenijad jääda ustavaks demokraatlikule Eesti vabariigile ja tema põhiseaduslikule korrale, kaitsta Eesti riiki vaenlase vastu kogu oma mõistuse ja jõuga, olla valmis ohverdama oma elu isamaa eest ning pidada kinni kaitseväe distsipliinist.

Truudusetõotusega lõppes ajateenistuse esimene etapp ehk sõduri baaskursus, mille jooksul omandavad sõdurid rivi- ja relva kasutamise oskusi, metsas tegutsemise ja ellujäämise põhitõdesid ning edasiseks teenistuseks vajalikke baasteadmisi. Peale nädalast puhkust naasevad ajateenijad oma väeosadesse, kus algavad sõidukijuhtide ning nooremallohvitseride kursused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles