Uus eelnõu seab kalmistutele ühtsed nõuded

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linna ja Tõrma kalmistutel tegutseb  varas, kes passib peale, mil lähedaste haudu korrastavad inimesed jätavad oma vara järelevalveta. Foto on illustratiivne.
Rakvere linna ja Tõrma kalmistutel tegutseb varas, kes passib peale, mil lähedaste haudu korrastavad inimesed jätavad oma vara järelevalveta. Foto on illustratiivne. Foto: Liis Treimann.

Uus eelnõu täidab tühimiku seadusandluses ning kehtestab kalmistute tegevusele ning matmise ja tuhastamise korraldamisele ühtsed nõuded.


Siseministeeriumist esmaspäeval kooskõlastusringile saadetud kalmistuseaduse eelnõu kehtestab surnute matmise või tuhastamise kohustuse ja nõuded ning reguleerib kalmistute rajamist, haldamist, kasutamist ja sulgemist.

Praegu puudub igasugune seaduse tasandil kehtestatud regulatsioon, mis puudutaks kalmistute tegevust ja sellega seonduvat.

Kuna seaduse tasemel puudub ühtne regulatsioon, siis on olukord olenevalt omavalitsuse suutlikkusest ja võimalustest piirkonniti erinev.

Samuti reguleerib eelnõu täpsemalt matmist ja tuhastamist, sest praegu puudub õiguslik kohustus selleks sootuks, ning paneb kalmistu haldajale registri asutamise kohustuse

Ebakohaste hauatähiste paigutamise või kalmistu eeskirjades esitatud nõuete rikkumise eest lubab eelnõu määrata kuni 10 000-kroonise sunniraha.

Kaitseväe kalmistute rajamist, haldamist ja matmiseks sulgemist reguleerib 2007. aastal jõustunud sõjahaudade kaitse seadus.

Eelnõu väljatöötamisel kaaluti ka ajalooliselt Eesti- ja Liivimaal erakalmistutena levinud perekonnakalmistute rajamise reguleerimist, kuid sellest otsustati võimalike probleemide vältimiseks loobuda.

Eelnõu autorite hinnangul võib näiteks erakalmistu maa-ala müümisel tekkida olukord, kus uus omanik pole kalmistu jätkamisest huvitatud ja sellega satuks ohtu kalmistu säilimine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles