Digiretsept sai kahekuulise üleminekuperioodi

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Kuigi digiretseptile kehtestati kahekuuline üleminekuperiood, leiab proviisor Tiina Kompus, et apteegid on selleks tegelikult juba valmis. Uus süsteem nõuab apteekritelt klientidega vaid veidi rohkem suhtlemist.


Apteekide erialaliitude, sotsiaalministeeriumi ja haigekassa esindajate kohtumisel lepiti kokku, et ravimite kättesaadavuse ja kõigi osaliste turvatunde tagamiseks rakendatakse alates 1. jaanuarist kahekuuline digi­retseptile ülemineku periood, mille kestel väljastab apteek ravimeid nii paber- kui digiretsepti alusel.


Paberretsepti esitamisel saab patsient ravimi välja osta kõikidest apteekidest.


Digiretseptiga välja kirjutatud ravimeid saab osta üksnes digiretsepti süsteemiga liitunud apteekidest, millel on digi­retsepti logo.

Üleminekuperioodi kestel arst ühele ja samale patsiendile korraga nii digi- kui paberretsepti enam kirjutada ei tohi. Valima peab kas paber- või digi­retsepti.
Arst peaks eelistama digiret­septi koostamist ning patsientidel ei ole põhjust usaldada ainult paberretsepti.

Apteekrite kinnitusel on alates jaanuarist võimalik digiret­septi alusel ravimit osta enamikust Eesti apteekidest.

Proviisor Tiina Kompuse sõnul on Kroonikeskuse Pereapteegis digiretsepti programmi mõnda aega katsetatud, kuigi digitaalselt pole seni veel ühtegi retsepti vastu võetud, sest praegu on haigekassa ja apteegi vaheline ühendus ikkagi alles paberil.

"Me näeme küll paberkandjal, et on "d" täht juurde pandud, seda saame proovida, aga ametlikult me praegu digitaalselt müüa ei saa, see raskendaks meie tööd," selgitas proviisor, kuid lisas, et tegelikult pole digiretseptiga seonduv midagi keerulist, apteekritele tuleb üksnes mõni liigutus juurde.

"Meie siit omalt poolt näeme, et kõik juba toimib," kinnitas ta. Samas arvas Kompus, et digiretseptile üleminek võib olla inimeste jaoks natuke võõras, sest arst ei anna patsiendile enam paberit, millega ta harjunud on.

"Kui eakale inimesele on vahest seal kaheksa ravimit välja kirjutatud, siis tuleb tal mõttes sorteerida, millist medikamenti ta täna osta tahab ja kas ta mäletab kõiki retsepte, mis on virtuaalsesse maailma üles riputatud," kõneles Kompus, kelle arvates peab apteeker olema edaspidi valmis klientidega lihtsalt rohkem suhtlema, et teada saada, milliseid ravimeid ja kellele väljastama peab.

Kompus soovitas neile, kes teavad, et uue olukorraga harjumine võtab aega, ja kellel vähegi võimalust, osta detsembrikuus vajalikud ravimid välja.

"Vaatan, et mõnel inimesel on palju retsepte ja korduvaid retsepte, ehk on mõistlikum asju ette teha," leidis proviisor Kompus.

Digiretsepti kehtima hakates ei kaota kindlasti kohe oma kehtivust paberkandjal retseptid, sest retsepte kirjutatakse välja 180päevase kehtivusajaga. Et aga osa retsepte on arstid välja kirjutanud näiteks juulis, peab patsient nendega veel veebruaris oma arstimit osta saama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles