Jõulukuuskedest valmivad tuleskulptuurid

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuskede põletamine on lisaks praktilisele vajadusele ilus traditsioon, mis jõuluaja lõpetab.
Kuuskede põletamine on lisaks praktilisele vajadusele ilus traditsioon, mis jõuluaja lõpetab. Foto: Marina Puškar

Mitmel pool Lääne-Virumaal korjatakse kokku jõulupuud ning süüdatakse neist lõke. Ühtlasi tähistatakse nii kolmekuningapäeva, mida peetakse jõuluaja lõpuks.


Laekvere kruusaaugus on 10. jaanuaril plaanis kuuskedega hüvastijätuks valgusfestival. Päeval valmistatakse jõulupuudest tuleskulptuurid, mis õhtul põlema süüdatakse.



Selleks et kuuskede põletamine atraktiivne oleks, on Tallinnast Laekverre appi tulemas valgusfestivalide korraldaja Indrek Leht koos kahe sõbraga.

Laekvere rahvamaja juhataja Õilme Lainesaar ütles, et mõned kohalikud inimesed on andnud juba nõusoleku samuti skulptuuride valmistamises kaasa lüüa, aga meisterdajaid on veel juurde vaja. Väga oodatud on ka pealtvaatajad-kaasaelajad. Et külm näpistama ei hakkaks, pakutakse suppi ja teed.

Õilme Lainesaare sõnul on lastega küll kruusaaugus varemgi jõulupuid põletatud, kuid seekord tahetakse seda teha põnevamalt.

"Seni on kuuskede ärasaatmine pakkunud võrdlemisi leiget huvi ning paljud jõulupuud jäänud lihtsalt majade juurde vedelema. Tahaks, et jõulupuude ärasaatmisest saaks uue aasta sündmus, mida meenutada," rääkis ta.

Lainesaar lausus, et tänavu palutakse inimestel pärast kolmekuningapäeva jõulukuused kruusaauku viia ja jätta sinna skulptuuride valmistajaid ootama. "Tänavu on lubanud meid jõulupuudega varustada ka eramajade omanikud," ütles Lainesaar.

Skulptuuride valmistamiseks on vaja ka muud materjali, näiteks laudu, põhku ja nööri, mis põleb. "Põhurulliga on lubanud aidata Laekvere põllumajandusühistu, aga lauamaterjalist ja sidumistraadist on puudus," lisas Lainesaar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles