Juhtkiri: Korruptsioon omavalitsustes

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Avaliku arvamuse kohaselt on korruptsioon kohaliku võimu seas tõsiseks probleemiks. Uuringud näitavad, et inimesed tajuvadki kõige korrumpeerunumana kohalikke omavalitsusi ehk asutusi, mis on neile kõige lähemal. Juhid seda aga ei taju.


"Maksumaksjal on õigus uskuda, et kohaliku omavalitsuse asutus nagu iga teinegi avaliku võimu asutus teeb endast oleneva, hoidmaks ära korruptsiooniohu teket, ja tagab õiguspärase võimu teostamise. Selle saavutamiseks on esmatähtis läbipaistev ja avatud valitsemine," on kirjas riigikontrol­li aruandes viie­teistküm­nes oma­valit­suses korraldatud auditi koh­ta.



Riigikontroll ei võta endale karistaja rolli, selle asu­tuse eesmärk on puudustele osundamine, et nen­dest saaksid õppust võt­ta nii rikkujad kui teised omavalitsused.



Vinni vallavanema suh­tes pöörduti küll politsei poo­le, kuigi voliko­gu ja riigikontrolli kohali­ku oma­valitsuse auditi osa­kon­na peakontrolör leidsid, et kah­ju vallale tekitatud ei ole. Ka politsei tõdes, et Toomas Väinaste käitumises pole kri­minaalset ega väärtegu, pealegi oli Väinastega seotud firma ainus, kes avalikul konkursil osales.

Tõsi, omavalitsuses aktiivsed inimesed on aktiivsed ka mujal ja seotud paljude ettevõtetega. Kuid kindlasti ei tohiks konkursil osaleva firmaga seotud ametnik olla otsustamise juures.

Riigikontrolli kohaliku omavalitsuse auditi osakonna peakontrolör Airi Mikli leidis eile "Terevisioonis" antud intervjuus, et oma­valitsuste juhtide teadmised korruptsiooniohu vältimisest on nõrgad ning nende parandamisega peaks tegelema riik.

Taas näide regionaalreformi vajadusest, sest ametnikud ei ole piisavalt pädevad hindama korruptsiooniohtu ja nende teadlikkus on väike. Kurb on, et mitteteadmise argument on üldse võimalik.

Samuti see, et sageli on paberites kõik korrektne, kuid otsused on langetatud siiski kellegi kasu silmas pidades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles