Koprad kuivatasid Vahakulmu järve

, uudistejuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veetase Vahakulmu järves on alanenud enam kui meetri võrra, kellegi kuri käsi paisu varjete kallal siiski käinud ei ole.
Veetase Vahakulmu järves on alanenud enam kui meetri võrra, kellegi kuri käsi paisu varjete kallal siiski käinud ei ole. Foto: Marianne Loorents

Valgejõel Saksi mõisa lähistel asuva Vahakulmu paisjärve veetase langes mõne ööga ligi poolteist meetrit, keskkonnainspektsiooni hinnangul on süüdi koprad.

“Paisjärv kaotas mõned nädalad tagasi ligi meetri veetaset,” rääkis kohalik elanik Udo. Peale seda on järve veetase veelgi langenud. “Mul poeg kommenteeris, et kui mõned aastad tagasi samasugune asi juhtus, siis olid süüdi mere poolt kalakasvatajad.”

Vihmavaene ja päikeseline suvi on mõjutanud teistegi veekogude veetaset. Vahakulmu lähistel asuv Saksi mõisa järv on samuti praktiliselt ära kuivanud. Tegemist on karstijärvega ning sademetevaestel suvedel on seal veetaseme selline langus tavaline.

Udo hinnangul võib veevaegus vaevata ka kalakasvatajaid. “Eks neil on siis viimased lootused peale saada seda siit ülevaltpoolt.”

Praeguseks on Vahakulmu paisjärve veetase tavapärasega võrreldes langenud ligikaudu poolteist meetrit ning madalamates kohtades põhi väljas. “Rohi on väljas ja eks nüüd on kalade suremine,” muretses Udo.

Talvel võib madalaveeline järv põhjani ära külmuda ning siis on kaladel ots peal. “Ükskord on siin juba juhtunud selline asi. Kevadel olid kalarapped igal pool ja haises terve järv,” meenutas Udo.

Keskkonnainspektsiooni hinnangul ei ole järve veetaseme langemises siiski süüdi kellegi kuri käsi, vaid hoopis koprad.

“Meile on Vahakulmu järve veetaseme langemise kohta tulnud mitu teadet ja inspektorid käisid olukorda kontrollimas,” rääkis keskkonnainspektsiooni Lääne-Virumaa büroo juhataja Marit Seene.

“Paisu varjeid lammutatud ei ole, inimese kurja kätt siin süüdistada ei saa,” kinnitas ta.

Küll aga nõustus Seene, et järve seisukord on kurb ning külma talve korral ähvardab järve elustikku hävimine. “Praeguse seisuga on väga suur oht ­järve külmumiseks,” nentis Seene.

Keskkonnainspektsioonile on laekunud vihjeid kolme kopratammi kohta Valgejõel Vahakulmu järvest ülesvoolu. Kobraste tegutsemine võibki olla järve kuivamise põhjuseks.

“Inspektorid käisid neid tamme ka otsimas, kuid ei leidnud,” rääkis Seene. Maastik järve kallastel on tema sõnul kohati raskesti läbitav ning tammid võisid lihtsalt kahe silma vahele jääda.

Keskkonnainspektsioon on teinud esildise keskkonnaametile, kes saab omakorda teha kohalikele jahimeestele ülesandeks kobraste arvukust Valgejõe ümbruses piirata.

Tapa vallas Vahakulmu küla lähedal asuv Vahakulmu paisjärv on kalameeste sõnul koduks haugile, särjele, ahvenale ja linaskile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles