Kultuuridebatil vastandati betooni ja inimest

, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile toimus Rakvere Teatrikohvikus valimisdebatt, kus parteide esindajate ja kohalike kultuuriinimeste seas kerkisid kired, kui vastandusid kultuur ja sport.

Viimastel aastatel on saanud heaks tavaks enne Rakvere kohalikku kogukonda lähedalt puudutavaid sündmusi koguneda Rakvere Teatrikohvikusse, et avalikult rääkida ideedest, plaanidest, soovidest ja ootustest. Seekordse esimese debati teemaks oli "Kultuur Rakveres" ning oma sõna ütlesid Anne Nõgu ( Isamaa ja Res Publica Liit), Jüri Landberg (Keskerakond), Velvo Väli (sotsiaaldemokraadid), Ülo Lodesson (Rakvere Rahva Kogu), Riho Hütt ( Südameasi) ja Kaili Õunapuu-Seidelberg ( Reformierakond).

Üsna hillitsetult alanud debatt kogus kirgi, kui õhku paisati küsimus, kumb on lõpuks olulisem, kas reketihall või klaaskuup, kas klaaskuup või Baltoscandal.
Paljude meelest ebaeetiliselt püstitatud küsimused seadsid aga laua taha koondunud poliitkandidaadid olukorda, kus tuli kas langetada valik või leida olukorrast selline lahendus, et lambad terved oleksid, kuid ka hundid söönuks saaksid.
"Kultuuriinimesed on siiani olnud nõus sööma vett ja leiba, aga enam ei saa. Nad on viidud selleni, et hakatakse küsima ja nõudma. Meil on suurepärased inimesed, kes väärivad tunnustust, aga neil peaks olema pinda ja võimalust oma asju teha," rääkis Velvo Väli, kes samas ei osanud pakkuda otsest lahendust, mille pealt võiks kokku hoida, et kultuuriedendamisse linnas rohkem raha panustada.

Jüri landberg pakkus lahenduseks kokkuhoidmise välisvalgustuse pealt, mis tema meelest süttib Rakveres praegu liigagi vara.

Järgnes visa heitlus nende vahel, kes leidsid, et ka kultuuritegijad peaksid suutma raha teenida. Sellega ei olnud päri reformierakondlasest Kaili Õunapuu-Seidelberg, kes sõnas, et kultuur on inimestele ja raha ei saa olla selle puhul eesmärk omaette.

Põneva küsimusepüstituse seadis aga end täiesti apoliitiliseks pidav teatri projektijuht Heigo Teder, kes rõõmustas küll selle üle, et teatri kohvik inimestest pungil oli, kuid oli kõhklev, kas sama palju oleks inimesi ka aasta pärast, kui valimised on möödas.

Debatile sai kaasa elada ka internetipõhise videopildi vahendusel.
Kokku oli valimisüritusel 372 vaatajat, neist 62 vaatamist Soomest, 38 vaatamist Rootsist, 7 vaatamist Inglismaalt ja kolm inimest elas debatile kaasa Jaapanist.

Nüüd on võimalik debatti ka järelkuulata aadressilt http://audio.telestar.ee/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles