Utria dessandi võitis Kirde kaitseringkonna võistkond

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu peeti Utria Dessandil maha ka näidislahing.
Mullu peeti Utria Dessandil maha ka näidislahing. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Ida-Virumaal Vaivara vallas reede hommikust laupäeva õhtuni kestnud Utria dessandi sõjalis-sportliku võistluse võitis Kirde kaitseringkonna võistkond.


Utria dessant oli tänavu ilmaolude tõttu raskem kui eelmised ning sellise lumega pole võistlust enne toimunud.

Võidumeeskonna liige, Kirde kaitseringkonna nooremleitnat Ott Kreitsman on osalenud ka varem Utria dessandil. "Tänavune võistlus näitas seda, mida loodus suudab teha. Need 50 kilomeetrit, mida igal aastal tuleb läbida, tundusid seekord pikemana," tõdes Kreitsman.

Lume paksus oli tema sõnul kohati poolteist meetrit ja ilma suuskadeta ei oleks olnud kuidagi võimalik liikuda.

Kuigi Kirde kaitseringond oli liidripositsioonil, kujunesid nooremleitnat Ott Kreitsmani sõnul viimased 15 km kõige raskemaks. "Oli oht, et konkurendid jõuavad ette," rääkis Kreitsman.

Kaitseliidu Järva maleva esimene võistkond jäi siiski teiseks, kolmandaks tuli Kaitseliidu Harju maleva teine võistkond.

Juba 12. korda toimuva võistlusel osales 12 võistkonda, kellest üks katkestas. Kohtunikeks olid Rootsi ja Soome ohvitserid, peakohtunik aga Ameerika Ühendriikide armee atašee Eestis kolonelleitnant Rober Schaefer.

Ligikaudu viiekümne kilomeetri pikkusel distantsil lasti püstolist ja automaadist, osutati esmaabi, pandi proovile oskused erinevate kaartide tundmisel ja oma asukoha määramisel. Ületati erinevaid takistusi ja mineeritud ala. Heideti granaate ja kontrolliti võistlejate teadmisi NATO
tingmärkide tundmisel.

Utria dessanti korraldavad ERNA selts, Kaitseliit ja Vaivara vald.

17.- 18. jaanuaril 1919 toimunud Utria dessant oli Eesti mereväe suurim dessantoperatsioon Vabadussõjas ning selle eesmärk oli toetada maavägede liikumist Narva vabastamisel punavenelastest. Dessandis osales kuus Eesti mereväe laeva eesotsas suurtükilaevaga Lembit. Operatsioonis osales dessantpataljon 400 mehega ja 600 Soome vabatahtlikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles