Laiutavad lumelinnad loovad lastele lennukalt lusti

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile tehti lumelinna ehitusega algust ka Rakvere linna algkooli juures.
Eile tehti lumelinna ehitusega algust ka Rakvere linna algkooli juures. Foto: Meelis Meilbaum

Kui kaks viimast talve pole erilise lumerohkusega hiilanud ja lumelinnad on jäänud paljudes kohtades ehitamata, siis tänavu peaks neid laste rõõmuks kerkima päris palju.


Rakvere keskväljakul alustati eile kuuse mahavõtmist ja järgmise nädala lõpul peaks samale kohale kerkima laste rõõmuks lumelinn.


"Pakase tõttu ei saanud kuuske varem maha võtta, sest kaablid läksid külmaga rabedaks ja oli oht, et need hakkavad murduma," rääkis Rakvere linnakunstnik Jule Käen.

Linnakunstniku sõnul ehitatakse Rakvere lumelinn järgmisel reedel, 22. jaanuaril.

"Osalema on oodatud kuni kuueliikmelised võistkonnad ja teemaks on "Lastesõbralik lumelinnus"," lausus Käen.

Reedel saab algust teha


Viimati oli Rakveres lumelinn 2007. aasta alguses, kaks viimast talve on olnud nii vähese lumega, et lumelinna jaoks pole väärt kraami jätkunud.

"Praegu otsime toetajaid ja peame läbirääkimisi koolidega, et lapsed ikka saaksid soovi korral lumelinna ehitama tulla," lisas Jule Käen.

Viru-Nigula lumelinn valmib päev hiljem, mil asula keskväljakule peaks kerkima õ-lumepark.

"Meil on kavas püstitada lumeparki asju, mille nimi algab või on seotud õ-tähega, ja loomulikult ka üks korralik suur lumest õ," rääkis Viru-Nigula rahvamaja juhataja Tiit Alte.

Kes Viru-Nigulasse ehitama minna ei viitsi või ei saa, võib lumekuju kas või oma koduaeda püstitada ja saata sellest tehtud foto 23. jaanuari pärastlõunaks Viru-Nigula rahvamajja, kus saabunud pilte üheskoos vaadatakse ja proovitakse koostada valla 2010. aasta ürituste kalender.

Samal päeval, 23. jaanuaril, hakatakse lumelinna ehitama ka Kadrina lasteaia juurde. Kadrina vallavanem Aivar Lankei avaldas lootust, et lumelinna tegemisel löövad aktiivselt kaasa ka Kadrina keskkooli õpilased.

Kui näpud kiiresti lund voolima kibelevad, võib juba sel reedel minna Jänedale, kus samuti lumelinn valmib.

OÜ Jäneda Mõis turundus- ja müügijuht Aini Sildvee ütles, et lumelinna meisterdajatele mingeid piiranguid ei seata ja kõik ehitajad võivad lasta oma fantaasial vabalt lennata.

"Meil on valmis valatud hokiväljaku suurune liuväli ja selle ümber peaks kerkima talvine teemapark," selgitas Sildvee.

Kavasid palju

Ülejäänud lumelinnade koh­ta ei ole veel täpset selgust, millal neid ehitama haka­takse, aga lumelinnade rajamise kavasid on päris palju.

Väike-Maar­jas ja Haljalas on lumelinna asukohaks valitud samuti lasteaia territoorium. "Meil hakkavad lasteaia, gümnaasiumi ja noortekeskuse lapsed ehitama Väike-Maarjat sellisena, nagu see nende arvates tulevikus võiks olla," kõneles Väike-Maarja vallavanem Urmas Tamm.

Haljala vallavanem Leo Aadel ütles, et lumelinn kerkib lasteaia juurde kindlasti. "Plaanis on enne vastlapäeva valmis saada ja loodetavasti ikka hulk aega enne vastlapäeva," sõnas Aadel. Vastlapäev on tänavu 16. veebruaril.

Tamsalus on lumelinna jaoks lund veetud mänguväljaku kõrvale. "Lumi on, lapsed on, ei jää see lumelinn ka tulemata," kinnitas Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg, kes ei osanud öelda, millal ja kuidas ehitus lahti võib minna.

Kindlasti kerkib lumelinn ka Kundasse, kuid linnapea Allar Aroni sõnul ei ole konkreetset otsust veel langetatud.
Võsu põhikooli direktor Külli Sooväli lausus, et õpetajate pead on lumelinna tegemise plaane täis.

"Oma õue peale teeme lumelinna kindlasti, aga näis, kas tuleb ka midagi suuremat, kui vallavalitsus meie plaanidega kaasa tuleb," ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles