Liikluskindlustus katab maja remondi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lume koristamine Rakveres. Pilt on illustratiivne.
Lume koristamine Rakveres. Pilt on illustratiivne. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Kui näiteks lume laadimise käigus riivab laadur tänaval asuva maja nurka, siis võib kahju hüvitamiseks pöörduda kindlustusseltsi poole.


Tänavune lumerohkus ei ole põhjustanud probleeme üksnes tänavate ja teede sõidetavuse eest hoolitsevatele omavalitsustele, vaid ka eraomanikele, kelle maaalal on samuti ohtralt liiklemist takistavat lund.


Sageli pole kogunenud lund kuhugi panna. Raskes olukorras on Rakvere vanalinna asukad, sest sissepääsud nende hoovidesse on kitsukesed.

Rihtis nurga ära

Lund on täis ka Rakvere Pikal tänaval asuvate majade hoovid. Näiteks eelmisel nädalal, kui linn organiseeris Pikal tänaval lumevedu, otsustas seal elav linnakodanik lume ise oma hoovist ära vedada.


Et hoovid on kitsad, siis laadimise käigus puutus ASile Raktoom kuuluv laadur vastu Pikk tänav 14 maja nurka, mille tõttu tekitati hiljuti remonditud majale kahjustusi.

Korteriühistu esimees Rando Paju rääkis, et üleeile käidi koos kahju tekitanud laadurijuhiga Salva kindlustuses liiklusõnnetuse akti vormistamas.

Kinnisvaraehitus OÜ-lt telliti hinnapakkumine, mille alusel Salva kindlustus peaks kahju hüvitama. Kinnisvaraehituse spetsialist hindas kahjusummaks üle 4000 krooni.

Selle juhtumiga tegelnud Salva Kindlustuse ASi Lääne-Virumaa esinduse juhataja Tarmo Turbani sõnul kvalifitseeritakse niisugused juhtumid liiklusõnnetusena ning tekitatud kahju hüvitatakse vastavalt liikluskindlustuse seadusele. "Oluline on, et kahju saaks hüvitatud," sõnas ta.

Kahju tekitanud isik peab liiklusõnnetusest teatama viie päeva jooksul pärast selle juhtumist oma kindlustusandajale ning kahju saaja peab kindlustusseltsile esitama kirjaliku nõude.

Lumerohkus ei põhjusta ettenägematuid olukordi ainult liikluses. Ohtlik on ka hoonete katustele kogunenud lumi. Arvestades tekkinud olukorda, hoiatab kindlustusseltside liit katuste sissekukkumise ohu eest.

Liit soovitab majaomanikel ja haldajatel lükata üleliigne lumi katustelt maha, sest kindlustus üldjuhul ei hüvita lume raskuse all sissekukkunud katuste taastamist.

Kindlustusseltside liidu juhatuse liikme Andres Piirsalu selgitusel on kindlustuse üks peamisi põhimõtteid, et kahju põhjustanud juhtum peab olema ootamatu ja ettenägematu.

Kindlustus ei kompenseeri


"Kui lumekiht katusel nädalate kaupa pakseneb, siis ei ole enam kindlasti tegu ettenägematu ja ootamatu asjaga. Katuse sissekukkumise otsesest varalisest kahjust võivad oluliselt suuremaks osutuda juhtumiga kaasnevad rahalised kahjud hoones või territooriumil viibinud isikutele ja nende varale. Kõik see tuleb omanikul hüvitada. Mõningatel juhtudel võib siin abi olla eelnevalt sõlmitud vastutuskindlustusest, aga puhtalt hooletusest põhjustatud kahjusid ei pruugi alati kompenseerida ka vastutuskindlustus," rääkis ta.

Salva Kindlustuse ASi kodukindlustuse tingimustes on kirjas, et jää ja lume liigraskuse tõttu tekkinud kahju hüvitatakse üksnes juhul, kui liigne raskus on tingitud lisaks sademetele ka sademete ärajuhtimise süsteemi rikkest.

See tähendab, et kahju hüvitatakse siis, kui liigne lumeraskus oli põhjustatud vihmavee süsteemi ootamatust purunemisest või ummistusest, mistõttu lumevee äravool oli takistatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles