Kiri: Libaarst ja võltshaige

Pentti Kangasluoma
, Lapua ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigla.
Haigla. Foto: Ove Maidla

Soomes on tulnud avalikuks fakt, et kaks korda arstiteaduskonda pürginud 23aastane mees võltsis oma tunnistu­se ja töötas kahes tervisekeskuses, ühes koguni 10 kuud. Teda peeti heaks arstiks, sest kuulas patsiendid ära.


Ta ei opereerinud, vaid suunas patsiendid edasi täpsematele uuringutele. Ja uuendas sadu retsepte.

Tema paljastamine on olnud šokk Soome süsteemile.

Mee­dia kirjutas mehest, kes pääses libaarsti kirjutatud tõendi alusel pensionile. Libaarst ravis võltshaigeid, siin on kokku saanud kaks petist.

Soomes on inimesi, kes ar­vestavad täpselt, mitu päeva aastas on töölepingu järgi lubatud olla haiguslehel, il­ma et võidaks vallandada tööks sobimatuse tõttu. Arstidele räägitakse muinasjutte.

Augustis eemaldati minu mõlemast silmast kae. Selline protseduur kuulub n-ö päevakirurgia valdkonda. Olin keskhaiglas 2,5 tundi.

Mind käsutati operatsioonilauale oma riietes, kingad jalas. Peale tõmmati roheline lina, tehti geelituimastus. Tundsin, et silmas toimetati. Kõik läks hästi ja minu kaugnägemine paranes märgatavalt.

Soomes on arstidel alati kii­re, elanikkond vananeb, pat­siente jagub. Küsime nüüd: kas siis, kui arst on em­paatiline ja tal jätkub aega patsiendi ärakuulamiseks, on põhjust kahtlustada, et tegemist on petisega?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles