Eesti sõduritele toodi Lätist tank

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuna Eestil ei ole ühtegi tanki, tuli see õppuste tarvis kohale sõidutada Lätist.
Kuna Eestil ei ole ühtegi tanki, tuli see õppuste tarvis kohale sõidutada Lätist. Foto: Marina Loštšina

Eile püüdsid soomus- ja roomikmasinad kaitseväe keskpolügoonil pioneeride ja looduse rajatud tõkkeid ületada. Nende seas ka Lätist toodud tank T-55.


Eile said pioneeripataljoni ajateenijad ning ohvitserikursuslased näha, kuidas erinevad sõjamasinad suudavad tõkkeid ületada. "Näitame igal aastal ohvitserikursuslastele ja ajateenijatele, milline tõkestusväärtus on ühel või teisel maastiku- ja tehistõkkel. Parema pildi andmiseks kaasasime tänavu ka Läti tanki T-55," ütles pioneeripataljoni ülem major Antti Viljaste.


"Meie peamine ülesanne on teha vastase masinate edasiliikumine võimatuks või võimalikult raskeks. Tekkis ikka vägev tunne, kui nägime, et isegi lihtsalt rajatav kraav või auk suudab soomustehnikat peatada," rääkis pioneeripataljoni ajateenija Aleksei Tihhonov.

Peale pioneeride suudab sõjamasinate edasijõudmist takistada ka Eesti loodus. Nii näiteks lõppes suure hurraaga alanud sõjamasina BMP sõit luhal juba paarisaja meetri pärast - õnneks suutis pioneeritehnika soomusmasina kindlale pinnale tuua.

Lõunanaabrite juurest toodud tankiga igaks juhuks luhale minna ei lubatudki, sest kohal polnud tehnikat, mis suudaks raske masina sealt välja tõmmata. Küll aga näitas lätlaste üks tank kolme hulgast oma võimeid lumevalli ületamisel, mida suurem osa teistest "jõukatsumisel" osalenud masinatest teha ei suutnudki. "Ülesanne oli vallist üle, mitte läbi, sõita," naljatlesid konkurendid ja palusid tanki diskvalifitseerida.

Masinad pidid eilsel läbimisvõime demonstratsioonil üksteisele päris tihti n-ö abikäe ulatama - mõne takistuse ületamisest loobuti hoopis.

Major Viljaste hinnangul oleks hea, kui Eestilgi oleks olemas tank, mida saaks väljaõppe tõhustamiseks kasutada. Senini aga peab ajateenijatele tanki võimalusi õpetama piltide ning videomaterjali abil.

Samal ajal lasid õhutõrjujad polügooni teises otsas tankitõrjerelvadest.
Kindlasti oleksid nemadki tahtnud lihvida oma laskeoskused liikuva sihtmärgi peal. Tank aga pandi treileri peale ning viidi naaberriiki tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles