Rahvaliit tahab luua kohaliku elu paremaks korraldamiseks Maakogu

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestimaa Rahvaliit.
Eestimaa Rahvaliit. Foto: .

Eile Rakkes kogunenud Rahvaliidu kohalike omavalitsuste ja regionaalpoliitika toimkond tegi Riigikogu Rahvaliidu fraktsioonile ettepaneku algatada eelnõu regionaalhalduse tõhustamiseks Eestis.



Eelnõuga soovitakse luua uue maakondliku juhtimistasandina Maakogu, mis moodustatakse
esinduskoguna kohalike omavalitsuste volikogude poolt. Maakogu valib ka maavanema.

Maakogu ülesanneteks on näiteks maakondliku arendustegevuse, ühistranspordi
ja tervishoiu korraldamine. Maakogu funktsioonid ei kattuks täna juba valdade ja linnade poolt täidetavate ülesannetega.

„Regionaalne riigivalitsemise tasand nõuab reformimist, et inimesed tunneksid kodukandis oma riigi olemasolu. Täna puuduvad maakondadel rahalised vahendid ning võimalused omavalitsuste üleste ülesannete täitmiseks. Eelnõuga muudetaks maakond praegusest riiklikust tasandist
omavalitsuslikuks tasandiks ning antaks neile vajalikud ressursid," selgitas Rahvaliidu aseesimees Kajar Lember.

Kajar Lember lisas, et maakondade rahastamine peaks toimuma praegustest maavalitsuste eelarvevahenditest, riigieelarvest ning täiendavatest vahenditest. Iseseisva
tulubaasi loomisega lahendatakse tema hinnangul probleem, kus tänastel maavanematel puuduvad võimalused endale pandud ülesannete täitmiseks.

Rahvaliidu kohalike omavalitsuste ja regionaalpoliitika toimkond valis koosolekul toimkonna uueks juhiks Rakke vallavanema Andrus Bloki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles