Piirivalve sõdib jääga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalvelaev püüab Vergi sadama akvatooriumis paksu jääd lõhkudes endale teed rajada.
Piirivalvelaev püüab Vergi sadama akvatooriumis paksu jääd lõhkudes endale teed rajada. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Piirivalvurid püüavad hullema olukorra vältimiseks hoida laevateed jääst vabad oma aluseid kasutades, kuigi see läheb majanduslikult kulukaks.


Ida prefektuuri piirivalvebüroo piiri turvalisuse talituse juht Juhan Voist rääkis, et jääolud sadamates on rasked. Piirivalvurid püüavad laevateed siiski omade jõududega lahti hoida, et vältida sadamatesse pankjää tekkimist.


Voisti sõnul läheb sage teepuhastus kulukaks. "Kui väljas ei käiks, oleks olukord väga tõsine," lisas ta.

Voist lükkas ümber kuuldused, nagu oleks nädalavahetusel piirivalvealus Vergi sadamas ohtra jää tõttu hätta sattunud.

Jää lõhkumiseks mõeldud piirivalvekaater tegi Vergi sadamas oma tööd. "Kui keegi juhtus kaldalt nägema, et kaater kord ühele, kord teisel küljele vajus, võis tekkida petlik mulje," jätkas Voist. "Mingit kriisimomenti ei tekkinud," kinnitas ta.

Soome lahel jätkub jää teke ja idast lääne suunas kasvav jää on katnud lahe pea täies ulatuses. Balti mere kohta jääinfot vahendava Baltice.org pühapäevase jääkaardi andmeil ulatub Soome lahes jää peaaegu Osmussaareni.

Veeteede ameti talvise navigatsiooni talituse juhataja Martin Kaarjärv rääkis BNSile, et Sillamäe ja Kunda sadama piirkonnas on jää paksus 10-15 sentimeetrit. Kunda sadama kapten Eiki Orgmets ütles, et sadamast vaadates on meri kattunud ühtlase valge jääga.

"Midagi kiita pole, aga hullu pole ka lahti," lausus Orgmets, kelle sõnul Kundas laevad veel kinni pole jäänud. "Jää ei ole väga paks ja jäämurdja Tarmo on vajadusel merel laevu aitamas," lisas Orgmets.

Jääolud muutuvad Soome lahel märksa keerulisemaks juhul, kui tuul peaks lahe Soome-poolses osas oleva paksema jää Eesti ranniku suunas tooma. Eiki Orgmetsa hinnangul võib põhjatuul olukorda pisut raskendada küll. "Aga et merel ühtlane jääkord peal on, ei tohiks rüsijääd eriti tekkida," lisas Orgmets.

Teise jäämurdja tellimise kohta Soome lahele ütles Martin Kaarjärv, et lisajäämurdja tellitakse nii, et see jõuaks kohale täpselt õigel ajal. Praegu pole tema sõ­nul võimalik veel öelda, millal teist jäämurdjat vaja läheb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles