Lääne-Virumaal sündis globaalne televisioon

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Aare.
Juhan Aare. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Aastakümneid teletööd teinud Juhan Aare on sukeldunud internetiavarustesse ja käivitanud üle maailma nähtava globaalse internetitelevisiooni IN/TV.


Juhan Aare on teletööga seotud olnud 1977. aastast alates, selle aasta alguses käivitas ta üle maailma nähtava internetitelevisiooni IN/TV.

Uus kanal alustas aadressil www.intv.ee tegevust 7. jaanuaril.

Mehe sõnul ongi tulevik internetitelevisiooni päralt. "Meie oleme praegu tegelnud rohkem asja tehnilise poolega ja laeme tasapisi üles uusi materjale," rääkis Aare.

"Võib öelda, et tegemist on Virumaal sündinud globaalse televisiooniga," lisas ta.

Avalöök märtsis

Kuna saadete valik on veel suhteliselt kesine, ei ole Juhan Aare oma uue televisiooniga ka laiema avalikkuse ette tulnud. "Märtsis, kui kataloog on juba arvestatava hulga materjalidega täidetud, anname suurema avapaugu," rääkis Aare.

IN/TV oluline erinevus teistest internetitelevisioonidest on kataloogipõhine teemajaotus. "Ma usun, et lähiaastatel kujuneb enamik kanalitest selliseks," arvas Aare.

Ta rääkis, et inimesed ei taha televiisori vaatamisel olla sõltuvad kellaajast, vaid soovivad näha saateid neile sobival ajal. IN/TV saateid saab lisaks arvutile vaadata ka mobiiltelefonis, seega absoluutselt kogu aeg ja igal pool.

"Uus telefonide põlvkond tuleb suurema ekraaniga ja neist on juba oluliselt parem pilti vaadata," ütles Juhan Aare.


Uue telekanali tegijad on uurinud internetiavarusi ja Aare kinnitusel ei ole Eestis kindlasti midagi analoogset, kuid niisugust kanalit pole silma hakanud ka mujal maailmas.
IN/TV ei aja taga uudiseid, vaid püüab keskenduda püsiväärtustele.

"Kataloogi rubriikidesse teemasid valides keskendume eeskätt püsiväärtustele, mis toetavad inimese mitmekülgset arengut ja tervislikke eluviise, igas vanuses inimeste elu kõrget kvaliteeti ja loodushoidlikku majandamist," tutvustas ta programmi filosoofiat.

Lisaks pöörab IN/TV suurt tähelepanu eestlastele ja eestlusele. "Tahame luua eesti rahvuskultuuri kullafondi, näiteks teha kättesaadavaks meie kuuldemängude paremiku ja ETV saatesarjade ja filmide kestva väärtusega asjad," selgitas Juhan Aare.


Ka on plaanis IN/TV kanalile koondada infot eesti kogukondadest maailmas ning teha intervjuusid eestlastega üle ilma.

"Hakkame ulatuslikult kasutama veebikaameraid intervjuude tegemisel, see on lihtne ja odav ning juba praegu üpris levinud mitmes suures maailma telekanalis," rääkis Aare.

Plaane on palju

Et IN/TV materjalid on üleval YouTube`i keskkonnas, on videoid võimalik üles laadida praktiliselt piiramatul hulgal.

"Ainsaks takistuseks on ajaline maht, see tähendab, et üks videolõik ei saa olla pikem kui kümme minutit," ütles Juhan Aare. See aga tähendab, et pikemad filmid või saated on vaadatavad mitmes osas.


Internetitelevisiooni üks suur sihtrühm on kahtlemata noored.

"Kindlasti tulevad ka muusikamaterjalid ja põnevad dokumentaalfilmid," lubas Juhan Aare.

Eestlaste (tugitooli)spor­dilembust silmas pidades hakkab IN/TV aegsasti valmistuma Londoni olümpiamängudeks ja olümpialinna ning sellega seotud eestlasi tutvustama.

Et IN/TV on nähtav üle maailma, on kavas hakata tootma ka ingliskeelset programmi ning miks mitte hiinakeelsetki.

"Meil on teada mõningad Pekingis õppivad eestlased, kes on omandanud väga korralikult hiina keele, esialgu loodan, et saame vähemalt nii kaugele, et kord nädalas hakkavad ilmuma suuremate Pekingi ajalehtede ülevaated," kõneles Juhan Aare.


Lisaks tahab IN/TV uurida, kuidas elavad Eestisse õppima tulnud hiinlastest tudengid.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles