IT-firmad kohanduvad oma klientide käitumisega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gurud OÜ juht Janno Lamus näitamas endi poolt välja mõeldud juhtmehoidjat.
Gurud OÜ juht Janno Lamus näitamas endi poolt välja mõeldud juhtmehoidjat. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Majanduskriis annab tun­da kõikides ettevõtlusvaldkondades ja pitsitab ka infotehnoloogiasektori firmasid, kes kasutavad kriisist väljatulekuks erinevaid strateegiaid.


Jänedal tegutsev firma Gurud, kes pakub ettevõtetele infotehnoloogiaga seotud tugiteenuseid, sealhulgas infosüsteemide hooldamist ja veebiarendust, keskendus uue majandustarkvara pakkumisele ja veebiväljundite ehitamisele.


Firma juhatuse liige Janno Lamus meenutas, et esimesed kriisinähud ilmnesid nende jaoks 2008. aasta septembris.

"Kui suvel tellimuste arv tavaliselt vähenes ja sügisel hakkas taas tõusma, siis ülemöödunud aasta sügisel seda tellimuste elavnemist ei olnud, kliente jäi isegi vähemaks," sõnas ta.

Uusi arvuteid ei osteta

Kui majandusbuumi aastatel oli firmadel trend vahetada arvuteid sagedasti välja uute ja ajakohasemate vastu, siis 2008. aasta lõpuks suhtumine muutus.

"Praegu ostetakse uusi arvuteid harva. Ostubuum on asendunud vanade arvutite remonti toomisega, hoidmaks neid töökorras," ütles Lamus.

Firma juhatus reageeris teisenenud turuolukorrale kiiresti ja hakkas klientidele pakkuma uusi tootelahendusi.
Viimastel aastatel on Gurud juurutanud majandustarkvara SQL-Ledger.

"Tarkvara sobib meie mõistes väikestele ja keskmistele ettevõtetele. Programm ise on tasuta. Maksab selle konkreetsele ettevõttele kohaldamine," tutvustas Janno Lamus.

Serveri ehitavad firma Guru spetsialistid vajadusel kliendi juurde. Hooldust tehakse üle võrgu.
Gurudi teine arengusuund on veebiväljundite ehitamine, milleks on nii veebilehed kui veebipoed.

"Kuna infotehnoloogiasektor areneb kiiresti ja kõiki valdkondi ei suuda meie spetsialistid tipptasemel endale selgeks teha, kaasame oma projektidesse tipptegijaid mujalt maailmast," kommenteeris Janno Lamus.

Firma on teinud koostööd Prantsusmaa, Pakistani, Kanada ja teiste maade arvutiasjatundjatega.
"Kanadas on meie hea koostööpartner Dieter Simader, kes on kõnesoleva majandustarkvara looja ja arendaja ning kelle toodet kasutatakse 31 riigis," kõneles Lamus.

Tema arvates on aktiivne tootearendus aidanud tehnoloogiafirmal Gurud praeguse majanduskriisi ajal olla jätkusuutlik, sest majandustarkvara ja veebiväljundite järele on nõudlust.

Lisaks Lääne-Viru maakonna asutustele ja ettevõtetele osutab firma teenuseid ka Tallinna, Tartu ja Pärnu klientidele.

Eelistatud on miniarvutid

Eesti staažikamaid arvutifirmasid PT Mikro AS on tuntust kogunud Mikromaailma kaubamärgiga.
Buumiaastatel avas PT Mikro AS lisaks Rakverele ITShopi kauplused Tallinnas, Pärnus, Narvas, Viljandis ja Jõhvis, kus pool müüdavast sortimendist on oma firma imporditavad tooted.

See lubab kasutada tavapärasest agressiivsemat hinnapoliitikat ja ITShop orienteerub eelkõige erakliendile. Valitud müügistrateegia on ennast õigustanud.

"Arvutite müük on küll vähenenud ja klient muutunud hinnatundlikumaks. Praegu ostetakse põhiliselt 8000 krooni maksvaid odavamasse hinnaklassi kuuluvaid sülearvuteid. Suhteliselt hea minek on miniarvutitel ehk netbook'idel. Seda, alla 5000 krooni maksvat väikest arvutit on kliendil mugav kaasas kanda," selgitas ettevõtte juht Peeter Trutsi.

Lisaks arvutitele on ITShopi kauplustes müügil laias valikus muud infotehnoloogiakaupa, mis võimaldab kliendil teha vajalikud ostud ühest kohast.

"Kuigi uute arvutite müüginumbrid on vähenenud, tellitakse firmalt nüüd rohkem arvutite remonti ja hooldust," lisas Trutsi.

Arvutimängude saale ja internetipunkte pidava Gamexe OÜ omanik Hando Lööper ütles samuti, et püsimajäämise nimel on firma muutnud arengustrateegiat.

"Vähesel määral tegeleme praegu arvutiparandusega, põhirõhk on meelelahutustegevusel. Põhjuseks pole siin üksnes majanduskriis, vaid arvutite ja interneti kiire levik kodudesse, mis sundis profiili muutma," lausus Lööper.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles