Reet Aus – vastutustundega disainer

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Disainer on loonud kostüüme filmide ja lavastuste tarvis, ka Veljo Tormise kooritsükli “Eesti naiste laulud” alusel etendatud lavateosele.
Disainer on loonud kostüüme filmide ja lavastuste tarvis, ka Veljo Tormise kooritsükli “Eesti naiste laulud” alusel etendatud lavateosele. Foto: Ville Hyvönen

Alates laupäevast saab Eesti esimese ökodisaineri Reet Ausi töid, mille loomisel on kasutatud vanu või kantud rõivaid, näha veebruarikuu jooksul Rakvere taaskasutuskeskuses Vahejaam.


Vahejaamas näitusel olevad rõivad ei pärine ühest kollektsioonist, vaid tegu on läbilõikega Ausi tehtud töödest.

Näituse eesmärk on tutvustada inimestele säästlikku moodi, mille puhul on omanäolised rõivad valmistatud vanadest riietest või kangastest. “Seal on näha võimalusi ja võtteid, kuidas taaskasutada tekstiili. Alustades kodutekstiilidest kuni kasutusest kõrvale jäänud riieteni,” iseloomustab näitust Aus ise.

Esimese Eesti moedisainerina hakkas Reet Aus tegelema keskkonnasäästliku moedisainiga ning esimese Eesti disainerina osa les Pariisi moenädalal ja selle aasta veebruaris Londoni Fashion Week’il just eetilise ja keskkonnasäästliku moedisaini üritustel. 2006. aastal sai alguse disaineri koostöö Taaskasutuskeskusega ning Aus lõi kaubamärgi ReUse.

Nimetatud kaubamärgi all valmistatakse rõivaid üksnes taaskasutuses materjalidest. 2007. aastal lisandus kaubamärk Organic, mille all valmistatakse rõivaid looduslähedastest materjalidest, mille toorme kasvatamisel pole kasutatud taimekaitsemürke ega geenmuundamist.

Reet Aus ise enda tegevust väga eriliseks ei pea, oma töös on ta järginud vaid oma sisehäält. “Teen lihtsalt asju, mida oluliseks pean, ja oma tõekspidamiste järgi,” ütleb ta. Oma doktoritöödki Eesti kunstiakadeemias, kus ta on õppejõud, kirjutab Aus keskkonnasäästliku moedisaini teemal.


Praegused noored on Ausi sõnul üsnagi rohelise mõtteviisiga ning ainult klantspildilikust priiskavast moetööstusest ei unista.

“Jätkusuutlik disain ja priiskav kiirmood on ühe mündi erinevad küljed. Praegused noored on väga vastuvõtlikud jätkusuutlikule mõtlemis- ja tegutsemisviisile. Nad tajuvad vastutust oma tegude eest,” peab Aus tänaseid moedisaini õpilasi rohelise mõtteviisi austajateks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles