Avinurme puiduaidast kujuneb turismikeskus

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka tänapäeval teenivad paljud leiba pika traditsiooniga puidusektoris. Kerkiva puiduaidaga tahetakse pakkuda lisa juba toimivale loodus- ja spaaturismile
Ka tänapäeval teenivad paljud leiba pika traditsiooniga puidusektoris. Kerkiva puiduaidaga tahetakse pakkuda lisa juba toimivale loodus- ja spaaturismile Foto: eskiis

Pikkade puidutraditsioonidega Avinurme kerkib puiduait, kus leiavad omamoodi kodu kõik kohapeal tehtud käsitöö- ja puidutooted, lisaks avatakse hoones kohvik ning saab oma silmaga vaadata ja käega proovida korvipunumist.


Omal ajal rahvakunstimeistrite koondisest UKU välja kasvanud Avinurme puidutoodete firma E. Strauss on kodukanti ehitamas suurt puiduaita, mis plaanis avada juba sel suvel. Puiduaidas saab nii käsitööd osta, keha kinnitada kui ise meisterdada.


"Avinurmes on ehedaid puidust käsitööesemeid, aga pole keskust, kus neid pakkuda. Meie laiem eesmärk on turistid Tallinnast kaugemale meelitada, et nad näeks eesti asja ka keset Eestit," rääkis E. Straussi turustusjuht Eveli Tooming.

"Eesti ei piirne ju Tallinnaga ja meie "rahvusmeene" Matrjoška kõrval on olemas veel kibud, pütid ja jännid," ütles ta.

"Siiani oleme rohkem tootnud ja turustanud, nüüd tahame oma kaubaga kaasa müüa ka elamusi."
Seninigi on huvilised leidnud tee ettevõttesse sooviga teha ekskursioon, ka on paaril turismikorraldajal programmis üks peatus Avinurmes.

"Me ei ole teinud tööd selles suunas, et turismibussid sõidaksid hoovi, aga nad sõidavad - järelikult on vajadust. Ja alati tahetakse näha, kuidas asjad sünnivad - tootmishoones seda 40-le inimesele korraga demonstreerida ei saa, aga puiduaidas on võimalik," rääkis Tooming soovist toodetele lisaväärtust anda nende valmimise lugu näidates.

Puiduait ise tuleb kolmekorruseline. Esimesel korrusel asub avar käsitöötoodete müügisaal, kus hakkab iga päev tegutsema ka korvipunuja - igaüks saab jälgida korvi sündi ja kui on tahtmist, proovida seda ise juhendaja käe all teha.

Teisel korrusel paiknevad terrassiga kohvik, kus on kavas võimalikult palju toite serveerida just puidust anumates, ning lastele omaette mängunurk.

Kolmas korrus on seminaride ja töötubade päralt. Soklikorrusel hakatakse meisterdama vanade traditsioonide kohaselt sisse seatud puusepatöötoas ja tutvutakse puidust saunatoodetega.

Külastajad saavad ka näha, millistes toobrites kunagi jahu või juuretist hoiti ning soovi korral kas või ise koos sõpruskonnaga kohapeal leiba küpsetada.

Kogu ettevõtmine valmib koostöös EASiga, kes turismimeetme kaudu rahastab 6 miljoni krooni suurust projekti pooles ulatuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles