Lääne-Virumaa mees sõidab Haitile appi

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiti maavärinas kannatanud vajavad maailma abi.
Haiti maavärinas kannatanud vajavad maailma abi. Foto: Reuters

Kui praegu on Haitil maavärina piirkonnas abis kolmeliikmeline logistikutest koosnev Eesti päästemeeskond, siis selle nädala lõpus lähetab Eesti sinna veel kaks inimest: ühe tehniku-mehaaniku ja ühe meditsiinitöötaja.


Tehnikuna lendab Haitile Väike-Maarja päästekooli õppejõud ning Tapa päästekomando meeskonnavanem ja usaldusisik Rainer Asuküla, meedikuna Lääne-Tallinna keskhaigla arst Jaak Tal­ving.



Päästeameti pressiesindaja Marek Simulmani sõnul on Haiti maavärina ohvrite abistamiseks kohal sada ÜRO töötajat, kelle jaoks on püstitatud ajutine suur telklaager.



"Nende teenindamiseks on vaja rohkesti spetsialiste. Sel nädalal Haitile sõitvate Eesti päästemeeskonna liikmete ülesandeks on personalile meditsiinilise abi andmine ning telklaagri igapäevase toimimise korraldamine," rääkis Simul­man.



Asuküla ja Talvingu missioon Haitil kestab kuu aega, siis vahetavad järgmine tehnik ja meditsiinitöötaja sealolijad välja. Simulman ütles, et logistikud Avo Kiik, Enn Eberg ja Jaanus Saar, kes haldavad ÜRO humanitaartöötajate baaslaagrit, tulevad Haitilt tagasi veebruari keskel.


Kaheliikmeline Eesti päästemeeskond jääb sinna appi kuni mai keskpaigani.



Marek Simulmani sõnul teeb Haitil kõige enam muret, mida abiorganisatsioonide töötajad püüavad leevendada, peavarjuta ning nälgivate inimeste olukord.



Välisminister Urmas Paet rõhutas, et Haiti humanitaarolukord on jätkuvalt väga keeruline.



"Et juba panustatu ja edaspidi panustatav abi Haitil kannatanuteni jõuaks, tuleb rahvusvahelisel kogukonnal teha tihedat koostööd. Abi koordineerimise eesmärgil on Haitil ka Eesti logistikaeksperdid," ütles Paet.



Eesti antava abi suurus maavärinajärgse olukorra leevendamiseks Haitil on 5,5 miljonit krooni. Sellest kolm miljonit krooni jõuab Haitile ekspertide abina ning kaks ja pool miljonit krooni Rahvusvahelise Punase Risti ja Punase Poolkuu Seltside Föderatsiooni kaudu.



Rahvusvaheliste organisatsioonide toetuseks saatis Eesti Haitile ka kaks 45-ruutmeetrist telki koos põranda, mööbli ja valgustusega, mis on vajalikud abioperatsioonide korraldajaile elu- ja töötingimuste tagamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles