Juhtkiri: Seadused ja tegelik elu

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Internet

Tänases Virumaa Teatajas ilmub intervjuu põllumajandusminister Helir-Valdor Seederiga, kes tahab teha lõpu kütuse värvimisele.


Probleem kerkis esile siis, kui oma traktorites erimärgistusega kütust kasutavad talunikud tahtsid minna sahkadega teedele-tänavatele appi lund koristama, kuid kus neid absurdsel kombel ähvardas trahv.



Oleks ju loomuvastane, et talunik laseb põl­lutöödeks mõeldud maksuvaba kütuse paa­gist välja ja asendab selle tavalise diisli­kü­tusega, enne kui läheb lund lükkama.



Sel­le ajaga on tänavust talve arvestades ammu tekkinud suured probleemid ning abi osutamise asemel jääks ontlik sahamees lihtsalt käsi laiutavaks pealtvaatajaks.



Et selline imelik seadu­se­säte üle vaadata, oli vaja tänavust lumerohket tal­ve.



Põllumajandusminister ongi teinud vastavas asjas seadusparanduse ettepaneku: nimelt soovib põllumajandusministeerium muuta põllumajandus­tootjate kasutatava mootorikütuse aktsiisi kompenseerimise korda.



Ministri üks ettepanek on, et põllumehed saaksid teetöödel samuti kasutada erimärgistatud kütust, teine variant on aga see, et kütuse värvimine üldse lõpetada ja minna üle limiitidele.



Samas on see plaan juba tekitanud polee­mikat talupidajate seas. Näiteks ­kar­de­tak­se, et aktsiisisoodustuse tagantjäre-


le kom­penseerimine võib tekitada probleeme - raha jääks kütuse alla kinni.

Vajadusele muuta kehtivat korda on viidanud ka peaminister Andrus Ansip, kutsudes üles vähendama administratiivseid kulutusi ja võimalusi väärkäsitlusteks.

Loo moraal on see, et Eestis tekivad asjade juhuslikest kokkulangevustest ikka ja jälle olukorrad, kus seadused on mitmeti tõlgendatavad või lihtsalt ei lähe tegeliku eluga kokku.

Mida muud see näitab kui seadusloojate nõrkust ja elukaugust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles