Juhtkiri: Laenukoorma all

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtetel õigeaegselt vaja piisavaid rahastamisvõimalusi tootmisvõimsuse säilitamiseks või suurendamiseks.
Ettevõtetel õigeaegselt vaja piisavaid rahastamisvõimalusi tootmisvõimsuse säilitamiseks või suurendamiseks. Foto: .

Pangad ei poolda keskerakonna ja sotsiaaldemokraatide seaduseelnõusid, millega erakonnad tahavad hätta sattunud kodulaenuvõtjaid päästa, pigem näevad pangad selles võetud kohustustest loobumist.


Ajalugu on näidanud, et inimestel puudub võime mineviku vigadest õppida. Hiljutine kinnisvaramulli lõhkemine ei ole ainus kurb kogemus.

Paljud mäletavad 1997. aasta börsikrahhi, mil inimesed viisid odavalt saadud laenuraha börsile spekuleerimiseks. Tulemuseks oli mulli lõhkemine ja tuhanded kaotasid oma säästud ning jäid aastateks laenajatena pankade võlglaseks.

Kuid seekord on olukord karmim. Suures majandusbuumi eufoorias muretseti endale üle jõu käivad kallid kodud ja autod. Pangad mängisid seegi kord inimlikule ahnusele ja rumalusele.

 Ent nõnda, nagu ei ole tasuta lõunaid, ei ole ka odavat laenuraha.

Sadade inimeste kodud on praegu sundmüügis, sest kinnisvara ostjad ei suuda kord kaela võetud laenukoormat, mille tagatiseks kinnisvara, enam teenindada.

Nende õnnetute ainus lootus on, et müüki paisatud kinnisvarale ei leidu esialgu ostjaid.

Euroopa majanduse toibudes võib juhtuda nii, et meie odava kinnisvara ostjad on eelkõige välismaalased. Nii nagu see oli Eesti taasiseseisvumise esimestel aastatel. Siis osteti kokku ettevõtteid.

Nüüd võib tulla ajajärk, mil ostetakse massiliselt kokku ka eestimaalaste kodusid.

On ju praegused hapuks läinud laenud alguse saanud üldiselt iseenese sissetulekute vastutustundetust hindamisest ning laenu abil soetatud kinnisvara tegeliku väärtuse mittemõistmisest.

Pankade käitumist võib nii kritiseerida kui ka mitte, fakt on see, et pank on kasumit teeniv ettevõte - oleks see sotsiaalfond, siis saaks nõuda, et loobuks võlanõudest või vähendaks seda.

Kogu asi saab alguse ikkagi inimese enda peast - enne poolteise miljoni krooni 40ks aastaks laenuks võtmist tulnuks mõelda, et järgmised nelikümmend aastat ongi see laen asi number üks.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles