Ants Leemets: Muuseumihooaeg toob hulga põnevust

Ants Leemets
, SA Virumaa Muuseumid juht, reformierakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Leemets.
Ants Leemets. Foto: Arvet Mägi

Virumaa Muuseumidele lõp­­pes 2009. aasta hästi. Töökollektiiv on säilinud, andsime tööd keskmiselt 56 inimesele.



Tunneme sel­le üle parajat uhkust, kuigi 2008. aastal oli kesk­mine töötajate arv 66. Tööpuuduse taustal püüame tänavu jälgida, et töökohtade arv ei väheneks, vaid suureneks.


Lõpetasime edukalt Palm­se mõisa arendusprojekti esimese järgu, mis läks maks­ma 20 miljonit krooni, mil­lest 12 miljonit tasus EAS.

Palmsesse kalad ja linnud


Ehituse käigus rajati 1753. aasta projekti järgi barokne park, remonditi kavaleridemaja, parandati aedu, ehitati rataskaev ja endises linnase­re­hes valmis koolituskeskus.
Väljamakstud 20 miljonit krooni tähendab meile uuendatud mõisakompleksi, mille kõik suuremad hooned on kor­ras, kuid tööd mõisas siis­ki jät­kub.

Kokku oleme Virumaa Muu­seumides­se seitsmeaastase ajaloo jooksul investeerinud üle 55 miljoni krooni ja sel­lest üle 40 miljoni Palmsesse.

Püsimaks vähegi sadulas, ei ole võimalik seista paigal, isegi siis, kui raha po­le. Oleme püüdnud järjekindlalt ellu viia uuen­du­si.

Näiteks tu­levad mõi­sa pal­mimajja lisaks huvitavatele taimedele ka kalad ja linnud. Rak­vere linnuses valmisid eelmisel aas­tal ravitsejatuba, bordell ja alkeemialabor. Nukueten­dust "Saabastega kass" mängiti üle 20 korra - ja lusti oli küllaga.

Uuel aastal tuleb välja nukuetendus "Vahva rätsep". Alkeemialabor muutub teatriks ja tipphooajal toimuvad etendused iga 40 minuti tagant.

Piinakamb­rist saab camera tortura ja seal ha­katak­se demonstreeri­ma pii­namist kesk­aegsel viisil, sur­ma­toast danse macabre, kus tant­sitakse surmatantsu, põrgust dantelik in­ferno, kus patustele ilmneb, mis neid ootab.

Taasluuakse mõõ­ganäitus ja kehtima hakkab kord, et kogu aeg midagi juhtub.

Linnuse "loomaaed" täie­neb hobustega, kes on olemuslikult alati linnuse juurde kuulu­nud.

Linnakodaniku majamuuseumis täiendatakse rätsepa, king­sepa ja pesuköögi näitusi. Töötoad alustavad oma tegevust juba linnapäevadest. Saab parandada saapaid, õmmelda ja pesta pesu moel, mis iseloomulik XX sajandi esimesele kolmandikule.

Näitustemaja alustab näitusi Rakvere teatri 70. sünnipäeva puhul väljapanekuga "Kes on Rakvere Teater", kus teatrit näidatakse Ülle Lichtfeldti, Üllar Saa­remäe ja Toomas Suumanni kaudu.

Aasta lõpetatakse jõulumaaga ja vahele mahub "Püha õhtusöömaaeg", Richard Sag­ritsa juubelinäitus. Karepal Ka­lame talus toimuvad tänavu eten­dused, perfor­man­ce'id ja näitused. Kalame on saamas suviseks kultuuritaluks.

Muuseum töötab ühiskonna jaoks, kus edukuse mõõtevahendiks on külastajate arv ning rahulolu. Külastajate potentsiaal on iga näituse ja koha jaoks erinev, kuid üldnäitajana hea küll.

Parimad ei kaota

Meil vähenes külastajate hulk eelmisel aastal 150 000-lt 130 000-le, rahas väljendudes langes müük 12,5 miljonilt 10,3 miljonile.

Paljuski oli langus seotud suure mullatöö­de mahuga Palmses, aga oli muidki põhjusi. Usume, et suu­dame ületada 2008. a tule­mused, ja teeme selleks tõsiseid jõupingutusi.

Mullu saime ka uue koge­mu­se ja teadmise. Kui käive langeb, ei ole süü majandussurutises, vaid hoopis meie enda pakutava nõrkuses.

Parimad ei kaota, pigem võidavad. Üritame tänavu tulla välja paljude väikse­mate muudatustega, loodame saada europrojektide kaudu raha linnusele ja turunduseks.

Virumaa Muuseumid ei osale muuseumide ühendamises, sest oleme eraõiguslik sihtasutus. Ühendamisele kuuluvad kul­tuuriministeeriumi alluvuses ole­vad maakonnamuuseumid.

Reform tundub olevat vajalik.

Toon näite: maakonnamuuseumid saavad tegevustoetust meist üle viie korra rohkem, kuid omatulu teenivad pea poole vähem - see viitab külastajate vähesusele.

Ühendamine annab uusi võimalusi, seda enam, et Saaremaa ja Läänemaa muuseumid on juba praegu tähelepanuväärselt head.

Siiski, ühendamine iseenesest edu ei too, tähtsam on, mis saab pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles