Kiri: Tehke “Rakvere romaanist” suurepärane film!

Pentti Kangasluoma
, Lapua ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pentti Kangasluoma
Pentti Kangasluoma Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Olen Soomes kuulunud kahte filmiamatööride ringi ja kujutlen raamatute lugusid sageli filmidena. Toimetajana pääsesin lähemalt jälgima filmide "Põhjamaa" ja "Talvesõda" tegemist. Olin väga vaimustatud, sain palju kirjutada ja süvenesin taustadesse.


Minu meelest tuleks "Rakvere romaanist" teha film. Noorte armastus, millega ei lepi ajastu moraalinormid. Kõik rahvad on läbi aegade rääkinud samasuguseid lugusid. Nüüd saaks asju nimetada otse, teisiti kui 1982. aastal.

Lugu on rahvusvaheline: õpingud Jelnas, õpingukaaslane Soome Hämest, Rootsi võim oma bürokraatiaga. Huvi oleks mitmel maal. Peterburi on, teadagi, üks osa loost. Ja Riia.

Sobivat ajaloolist ümbrust on võimalik leida küll - on vanu maju ja Ontika pankrannik. Suuri massistseene ei ole. Raha Euroopa Liidult, Soome ja Eesti televisioonid üheskoos. Esilinastus tarva kuju 10. aastapäeval - 2012.
Mõelge, "Kallid kaasteelised II" ilmub soome keeles 15. veebruaril, see on 17. Krossi puudutav raamat Soomes. Esimene ilmus 1984, praegu on 2010. Lugejaid on palju, teistes keeltes lisaks.

Võiksime Soomes korjata eraisikutelt annetusi tarva toetuseks. Kui ma ei eksi, siis Kross jutustab oma mälestustes, et esimene ühine ase seati Ellen Niidule ja Jaan Krossile just Rakveres.

"Maailmas on miljon viisi, kuidas teha filmi, aga andke mulle korralik lugu," on öelnud John Ford, ameerika režissöör.

"Rakvere romaanis" on teil selline olemas. Lääne-Virumaa, Rakvere ajalugu on teie kapital, see tuleb panna ühiseks hüvanguks kasumit teenima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles