Peremees püstitas oma metsa mälestusristi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiguste küla sepa pojapoeg Lembit Sõmer võttis kätte ja püstitas oma metsa Alfons Rebasele mälestusristi.
Liiguste küla sepa pojapoeg Lembit Sõmer võttis kätte ja püstitas oma metsa Alfons Rebasele mälestusristi. Foto: Avo Seidelberg

Viitna lähedal Pauna metsas seisab maaomaniku tahtel nüüd mälestusrist legendaarsele Teises maailmasõjas võidelnud eesti ohvitserile, kolonel Alfons Rebasele.

Võipere küla kunagine metsaheinamaa oli 1941. aasta kevadel kohaks, kuhu pages punavõimu repressioonide eest poolteistsada eesti meest, et relv käes kodumaa anastajatele vastu hakata. Võitlussalga juhiks tõusis peagi Alfons Rebane.

Laupäeva keskpäeval avati samas Pauna metsas pidulikult legendaarsele eesti ohvitserile pühendatud mälestusrist, millel kiri: “Siit alustas oma sõjateed kolonel Alfons Rebane (1908 - 1976).”

Peremees teab, mis oma maal teeb

Praegu Loksa vallas elaval Liiguste küla endise sepa pojapojal Lembit Sõmeril tuli mõte püstitada oma perekonna maale mälestusmärk, kui ta luges raamatut Alfons Rebasest.

Ta rääkis sellest oma heale kolleegile Harju maavalitsuse päevilt, Eesti Vabadusvõitlejate Liidu Tallinna ühenduse esimehele Kuno Raudele, kellele idee väga meeldis. “Ütlesin talle talvel, et 15. mail on avamine. Tulgu aga kohale,” rääkis Lembit Sõmer.

Kui Raude kahelnud, et kas ikka nii kiiresti saab ja tuletanud meelde möödunudaastast janti Pärnu nn SS-laste ausambaga, käratas Sõmer südamest: “Kurat, see on minu maa - ise tean, mis teen.”

Maaomanik võttis ühendust Muike küla mehe Arved Markadiga, kes keevitas kokku massiivse raudristi, ja kujur Seaküla Simpsoniga, kes valas ristile plaadi tekstiga ja aitas mälestusmärgi mai teisel nädalavahetusel Pauna metsa püstitada.

Samal ajal tehti ka talgud ja puhastati ausamba ümbrus võsast.

Noortesse peab süstima eestluse vaimu

Möödunud laupäeval koguneski metsade keskele ligi viiskümmend igas vanuses inimest, et talvel välja lubatud kuupäeval pidulikult mälestusrist avada.

Ristilt katte eemaldamise au kuulus peremehe tahtel Kuno Raudele ja Arved Markadile, misjärel sai sõna isamaaliitlasest Riigikogu liige Trivimi Velliste.

Velliste tuletas meelde ajaloo pidevat kulgu valgusest varju ja vastupidi - me ei saa kunagi kindlad olla, et praegusele eesti rahva jaoks heale ajale ei järgne halba. “Seetõttu on äärmiselt oluline, võib-olla isegi olulisim ülesanne anda meie ajaloolist mälu edasi järeltulevale põlvele, et säiliks eestluse vaim,” rõhutas Trivimi Velliste ja lisas, et au- ja mälestussambad rahvuslike kangelaste mälestuse jäädvustamiseks on üks osa selle vaimu püsimisel.

Kuno Raude tutvustas kohaletulnuid Alfons Rebase elu- ja sõjateega, Lembit Sõmer rääkis oma perekonna ja ausamba saamise loost, õigusvastaselt represseeritute poolt asetas mälestusmärgile lilled Memento esimees Endel Palmiste. Sõna võtsid veel Hilma Ploom Võhma külast, Ilumäe koguduse esimees ja külavanem Villu Jahilo ning Rebase võitluskaaslane, koos legendaarse koloneliga Tshehhi põrgust läbi käinud Meinhard Ruukholm.

Ennast mälestussamba avamise puhuks ja Alfons Rebase auks Saksa sõjaväe mundris eesti sõduriks kostümeerinud Simpson Seakülast sõna ei võtnud. Ka ei jõudnud kohale Kadrina vallavalitsuse esindajad - vallavanem olevat haigestunud ja abivallavanem eksis ilmselt metsa ära.

Tuju ei seganud ka vahelduvate hoogudena sadanud külm vihm ja rahe ning ühiselt istuti lõkke äärde suppi sööma ja eesti sõjameeste mälestuseks väikest napsi võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles