Kindral Lembit Pärna büst viidi Vohnjast uude paika

virumaateataja.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile viisid vana Vene kraana MAZ ja peaaegu sama vana veoauto GAZ aastakümneid Vohnja mõisa silmitsenud punakindral Lembit Pärna büsti Tartumaale.

Kadrina vallavolikogu otsustas Vohnja kohalike elanike arvamusele tuginedes viia kindralleitnant Lembit Pärna büst mõisa eest Tallinnasse okupatsioonimuuseumi. Vallavanem Ain Suurkaev rääkis, et okupatsioonimuuseumil oli juba analoogiline büst olemas, mis saadi kunagi Pärna nime kandnud Tallinna 42. keskkoolilt.

Suurkaevu sõnul tundis punakindrali vastu huvi Tartumaal tegutsev MTÜ Mustametsa Muinsuskaitseühing. Eile sõitiski Lembit Pärna büst Jõgevast umbes 40 kilomeetrit Tartu poole jäävasse skulptuuride parki, mida ühing nimetab Meie Aja Muuseumiks. “Pannakse püsti kõigile näha, nii et kes tahab lilli viia, see võib seda teha,” märkis Suurkaev ja rõhutas, et asja korraldajad ei soovinud büsti teisaldamisega tekitada rahvusvahelist skandaali, mis paraku aga puhkes.

Büsti teisaldamist jälgisid paar külameest, trobikond lapsi ja ETV võttegrupp. Sügisel ETV-s jätkuv saatesari “MuinasTeeVee” tegi Vohnjast klipi.

Saatesarja autori Liisa Pakosta ütlust mööda edastatakse Pärnaga seonduva abil sõnum, et kui sul endal midagi vaja ei lähe, siis ära viska seda minema, vaid anna sellele, kel tarvis.

Pärna monumendi saatusest väntas filmilõigu ka venekeelne Pervõi Baltiiski Kanal, mille reporter Aleksander Zukerman tõdes, et on pidanud Lembit Pärna büstiga toimunut viimastel päevadel selgitama paljudele Venemaa kolleegidele. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles