Rakvere linn lükkas koolide liitmise edasi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba praegu käivad eesti ja vene lapsed koolis ühises koolimajas. Nende jaoks on see vaevalt oluline, mis nime see kool kannab, kus nad oma hariduse saavad.
Juba praegu käivad eesti ja vene lapsed koolis ühises koolimajas. Nende jaoks on see vaevalt oluline, mis nime see kool kannab, kus nad oma hariduse saavad. Foto: Arvet Mägi

Rakvere linnavalitsuse kava ühendada Rakvere vene gümnaasium Rakvere gümnaasiumiga pani siinse venekeelse kogukonna tegutsema, volikogu otsus pingeid ei maandanud.

Rakvere volikogu kolmapäevane istung oli külalisterohke ning enamik neist oli kohale tulnud päevakorra seitsmenda punkti pärast, mis käsitles linnavalitsuse ettepanekut liita järgmise õppeaasta alguseks Rakvere vene gümnaasium Rakvere gümnaasiumiga.

Vene gümnaasiumi hoolekogu ja Rakvere linnavolikogu liige Valeri Vaselenko edastas volikogu esimehele Mihkel Juhkamile 421 allkirjaga pöördumise, milles paluti venekeelse hariduse säilitamiseks koole mitte ühendada.

Tegemata töö

Volikogu keskerakondlik opositsioon heitis linnavalitsusele ette, et otsus koolide liitmise kohta oli tehtud venekeelse kogukonnaga läbi rääkimata.

Vaselenko sõnul võeti otsus vastu ka kooli hoolekogu eest salajas. "Ei tea, miks nad kartsid meiega rääkida," ütles ta. Vaselenko arvates oleks linnavalitsus pidanud enne otsuse vastuvõtmist rohkem eeltööd tegema. "Tahaks, et Eesti kui Euroopa Liidu liikmesriik suhtuks rahvusvähemustesse nii nagu teised liidu riigid," rääkis ta.

Vene gümnaasiumi direktor Arno Kaseniit tunnistas istungi vaheajal, et ka tema sai linnavalitsuse eelmisel esmaspäeval tehtud otsusest teada alles meedia vahendusel.
Vene kogukonna esindaja Ilja Ivanov ütles, et kui vene kool kaotab oma iseseisva staatuse, hävib ka Rakveres venekeelne haridus. "Igaühel peaks olema võimalus ise valikut teha," lausus ta.

Linnavalitsuse otsuse volikogus ette kandnud abilinnapea Ain Suurkaev tõi oma ettekandes välja arvud, mis puudutavad vene gümnaasiumi õpilaste hulka ning selle vähenemise tendentsi. Suurkaevu sõnul ei muutu koolide liitmisel ei õpilaste ega õpetajate jaoks sisuliselt midagi, sest venekeelse hariduse andmine Rakveres jätkub, küsimuse all on vaid tähtaeg, kas teha seda kohe selle aasta sügiseks või venitada veel aasta, sest otsus tuleb teha niikuinii.

Vaselenko ütlusel on mõistlik vene gümnaasiumi reorganiseerimine iseseisvaks vene põhikooliks.

Volikogu hariduskomisjoni esimehe Martti Marksoo sõnul oli linnavalitsus oma põhjendused väga hästi välja toonud ning läbirääkimised hakkavad põhinema ainult emotsioonidel. "Kes tahab aru saada, see saab aru," ütles ta. Tema väitel oli kaheksast komisjoni liikmest seitse juba järgmise õppeaasta alguseks toimuva liitmise poolt.

Liitmine lükati kaugemale

Rohkem kui tunnise arutelu käigus jõudsid volikogu liikmed üldisele seisukohale, et Rakvere koolivõrk vajab korrastamist, sest lähiaastatel tuleb lahendada veel Rakvere linna algkooli tulevik. Keskerakonna esindaja Peeter Võsa tegi kompromisslahendusena ettepaneku viia 2011. aasta õppeaasta alguseks läbi kompleksne koolivõrgu ülevaatamine.

Hääletamisel oli selle variandi poolt neli keskerakondlast. 16 saadikut olid kahe gümnaasiumi liitmise poolt 2011. aasta õppeaasta alguseks. Seega esialgne linnavalitsuse kava viia ühinemine läbi järgmise õppeaasta alguseks volikogus toetust ei saanud.

Praegune Rakvere vene gümnaasiumi hoone valmis 1963. aastal ning oli projekteeritud 800 õpilase tarvis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles