Pavo Raudsepa firmas P.Õ.M.M valmis odavkatel

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pavo Raudsepp uudse katlaga.
Pavo Raudsepp uudse katlaga. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Endine suusakoondislane Pavo Raudsepp, kes on nüüd ettevõtte P.Õ.M.M juhataja, töötas koos inseneridega välja odaval puitkütusel põhineva universaalse katla sooja vee tootmiseks keskküttesüsteemidele, seejuures ühendatakse transporditav katel keskküttetorustikuga.


"Turul olevad katlad ei vastanud minu ootustele. Need on liiga väikesed, et kõige odavamat materjali ehk küttepuu tootmisjääke põletada," rääkis Pavo Raudsepp. Praegu on katel kasutusel tema koduses majapidamises ja firmajuht koos inseneridega töötab katla tehnilisel arendamisel.

Raudsepp ütles, et kliente üritab ta leida keskmise suurusega firmade hulgast ja 3-5korruseliste majade korteriühistute seast. "Teatud tingimustel võime anda selle katla tasuta kasutada või pakkuda ainult sooja vee müüki," rääkis Raudsepp.

Tasuta kasutamiseks antakse katel kliendile, kes ostab küttepuud Raudsepa firmalt. Firmajuhi sõnul saab nimetatud katlaid hakata tootma nii suuremid kui väiksemaid.


"Praegu loodud katla võimsus on 125-150 kW. Katla kütmisel saab kasutada kuni 130sentimeetriseid puuhalge, mis on turul praegu kõige odavam küttepuu," selgitas Raudsepp. Katla maksumus ilma veepaagi ja korstnata on 60 000 krooni.

Küttepuu tänaste hindade juures jääb soojuse megavatt-tunni maksumus vahemikku 300-450 krooni. "Hinda mõjutab siin küttepuu pikkus ja kavaliteet," märkis Raudsepp.

Tamsalu Kalor ASi juhataja Neeme Malva kommenteeris, et Pavo Raudsepal on mõistlik katla baasil luua konteinerkatlamaja, mis koosneb peale katla veel korstnast, tsirkulatsiooni­pumbast, paisupaagist jne. Malva lisas, et megavatt-tunni hind sisaldab siin ainult puidu maksumust.

"Maksavad ka katel ja abiseadmed, elekter. Keegi peab ka puid ahju viskama ja tuhka välja võtma. Pigem sobiks sellised katlad väik­semasse töökotta kui elumajade juurde," arvas Neeme Malva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles