Töö Rägavere mõisas tõi arhitektile aastapreemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kulka aastapreemiaga tunnustatud arhitekt Toomas Rank mullu augustis tegemas Rägavere mõisas ringkäiku koos Eesti muinsuskaitsjatega. Paremal Anne Kaldam Rakverest.
Kulka aastapreemiaga tunnustatud arhitekt Toomas Rank mullu augustis tegemas Rägavere mõisas ringkäiku koos Eesti muinsuskaitsjatega. Paremal Anne Kaldam Rakverest. Foto: Tairo Lutter

Rägavere mõisa ennistamist juhtinud ning senini suhteliselt tundmatu arhitekt Toomas Rank pälvis oma töö eest Eesti kultuurkapitali aastapreemia.

Kultuurkapitali preemia määrati Toomas Rankile Rägavere mõisa ajaloolise peahoone tundliku ennistamise ja nüüdisaegsete funktsioonide oskusliku kohandamise eest. “Kui väikeses Eestis arhitektuuris tegutsejatest teavad kõik kõiki, siis tänavune aastapreemia otsustati anda üksmeelselt arhitekt Toomas Rankile, kellest zhürii seni midagi kuulnud ei olnud,” rääkis arhitektuuri sihtkapitali liige Epp Lankots. “Objekti põhjal võib teda hinnata kui hea stiilitaju ja terava mõistusega põhjalikku arhitekti.”

Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitalil oli hinnata neljakümne objekti ringis, valdavalt oli tegemist uute objektide ja uute sisekujundustega, restaureerimistöid oli tänavu viis.

“Kui mõne objekti puhul oli palju vaidlemist ja eriarvamusi, siis Rägavere puhul olid kõik üksmeelselt nõus, et see on vaieldamatult kõigist parim,” rääkis Epp Lankots.

“Tundlikult restaureeritud - ei jää muljet, et oleks efektitsetud, on palju uskumatult nutikaid lahendusi uute kommunikatsioonide ühendamisel vana hoonega.”

Lankotsa hinnangul on ka omanikul tulevikus väga lihtne kõikide ruumide funktsioone muuta, kõikvõimalikud juhtmed ja kaablid on peidus laiade põrandaliistude taga, kui on vaja midagi muuta, piisab liistu eemaldamisest.

Arhitekt Toomas Rank puutus esimest korda Rägavere mõisaga kokku, kui praegune mõisnik Morgan Hammerbeck ta 1999. aasta novembri lõpus kohale kutsus. Terve aasta kulus projekteerimiseks ja 2003. aasta suveks tõmmati otsad kokku.

“Tähtis oli see, et hoonet mitte ära rikkuda. Suures plaanis läks see ka korda. See oli minu jaoks väga tore ja huvitav töö,” rääkis Toomas Rank, “Ka omaniku osa oli väga tähtis, ta tuli mõtetega kenasti kaasa.”

Ainus asi, mis arhitektil pisut kripeldama jäi, oli XIX sajandi lõpus hoonele otsa ehitatud osa, mis viib sümmeetrilise barokse kompositsiooni Ranki hinnangul tasakaalust välja. “Algul oli see plaanis maha võtta, kuid omaniku lõplik otsus oli see siiski alles jätta,” selgitas Toomas Rank.

Eile Moskvas viibinud Rägavere mõisa omanik Morgan Hammerbeck kiitis Toomas Raki ülivõrdes.

“Just tänu Toomasele sai Rägaverest vanaaegne, kuid modernne maja. Toomas leidis võimalused, kuidas mõisas oleksid nii ventilatsioon, küte, vesi kui ka elekter.

Aga ta paigutas kõik vanasse hoonesse nii delikaatsel viisil, et ümberehitusi on peaaegu võimatu märgata,” on mõisaomanik arhitekti tööga väga rahul.

Morgan Hammerbeck lisas, et arhitekt Toomas Rank pole fantastiline mitte üksnes arhitektina, vaid ka inimesena.

Morgan Hammerbeck ostis Rägavare mõisa Lääne-Viru maavalitsuselt 1999. aastal. Viis aastat kestnud restaureerimistööde käigus vahetus mitu restaureerimisfirmat. Algselt kavandatud investeering 3,5 miljonit krooni ületati mitmekordselt.

Viimaste tegijatena jäidki sõelale SADO Kaubahoov ja arhitekt Toomas Rank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles