Kaks sõela tuulas eesti kirjandust

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Virumaa kirjandusauhinna ja Eduard Vilde nimelise kirjandusauhinna osakomisjonid tegid 2004. aasta kirjandussaagi hulgast esimese valikuringi.

Virumaa kirjandusauhind, mille vaatlusalasse kuuluvad ajalugu käsitlevad väärtkirjanduse teosed, valis algnimekirja üheksa teost. Eduard Vilde nimeline kirjandusauhinna põhikriteeriumiga “vildelikkus”, kuhu kuulub lai teosteskaala realismist seiklusjutuni, jäi kuue teose juurde.

Virumaa kirjandusauhinna kandidaadid esimeseks kaalumiseks on Jaan Kaplinski “Isale”, Kati Murutari “Kümme neegrit Katjušaga”, Dagmar Normeti “Ainult võti taskus”, Evi Puskari “Ad astra”, Leida Rebase “Üle väljamäe”, Tõnu R. Kallase “Valge paat”, Oskar Kruusi “Parunessi pihtimus”, Jüri Remmelgase “Tuline värav” ja “Kolm kuuske” ning Pille-Riin Purje “Jüri Krjukov”.

Vilde-auhinna esialgsesse valikunimekirja kuuluvad Leida Rebase “Üle väljamäe”, Rein Sanderi “Mätta otsast”, Lembit Uustulndi “Reis võlgu”, Viiu Härmi “Õhuaken”, Reet Kudu “Gratis” ja Paul Pajose “Elupuuvaras”.

“Tegemist on esialgse valikuga, millele on teretulnud täiendused igalt lugejalt,” rõhutas mõlema auhinna komisjoni kuuluv Lääne-Virumaa keskraamatukogu noorte- ja lasteosakonna juhataja Reet Tomband. “Nüüd on igaühel võimalik anda omapoolseid soovitusi, et mitte hakata tagantjärele pahandama, miks mõnda head raamatut ei märgatud.”

Arvamusi ja ettepanekuid saab saata 1. veebruarini aadressil reet@lvkrk.ee või pöörduda oma soovitusega kohaliku raamatukoguhoidja poole.

Veebruaris tuleb Virumaa kirjandusauhinna zhürii uuesti kokku, et kinnitada lõplik nominentide nimekiri. “Lõppvalikuks jääb ilmselt neli-viis teost,” arvas Tomband, kes hindas mullust kirjandusaastat väärtteoste poolest suhteliselt kesiseks.

Vilde-auhinna saatus otsustatakse 4. märtsil, Eduard Vilde 140. sünniaastapäeval.

Zhüriidepoolse esialgse valiku tegid Reet Tomband, Endel Molotok, Ilme Post, Margit Diits ja Inna Grünfeldt. Virumaa kirjandusauhinna puhul võeti arvesse Ida-Viru ettepanekuid.

Eduard Vilde nimelist auhinda antakse välja 1965. aastast, Virumaa kirjandusauhinda1989. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles