Rahapuudus sunnib Kunda linna polikliinikut müüma

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda linnapea Allar Aroni sõnul vajaks polikliinikuhoone investeeringuid, milleks linnal raha pole.
Kunda linnapea Allar Aroni sõnul vajaks polikliinikuhoone investeeringuid, milleks linnal raha pole. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kunda linnavalitsus teeb volikogule ettepaneku panna poole miljoni krooniga müüki Kunda polikliinikuhoone, sest raha selle haldamiseks pole.


Kunda linnavalitsus otsustas teha volikogule ettepaneku panna müüki Ehitaja 8 asuv polikliinikuhoone alghinnaga 500 000 krooni.


Linnapea Allar Aron selgitas, et majas, kus varem asusid ka linna sotsiaaltöö spetsialistid, töötab praegu vaid kolm arsti. "Nüüd on maja pooltühi," lausus ta. Et hoone olukord on kehv, vajaks maja kolme-nelja miljoni kroonist investeeringut. "Täna on olukord, kus iga senti tuleb lugeda," lisas Aron.

Valitsemiseks see hoone vajalik pole ja linna jaoks on tegu üüripinnaga. Üür on Aroni sõnul sümboolne - 5 krooni ruutmeetrilt - ja katab vaid kaks kolmandikku kuludest. "Selle aasta eelarves on 140 000 krooni tulu ja 200 000 kulu."

Tulevik lahtine


Enne enampakkumise korraldamist tuleb saada nõusolek ka keskkonnaministrilt, sest siht­ots­tarbe järgi on tegu ühiskondliku maaga. "Kinnisvaramüügi seisukohalt pole muidugi parim hetk, kuid hoone vajab lisaraha ja seega ei saa hinda kõrgeks ajada," lisas linnapea. "Linnas on kokku kolm perearsti, kaks neist tegutsevad juba erapinnal," ütles Aron. Polikliinikus võtavad vastu veel pere-, naiste- ja hambaarst, kel müü­gi korral tuleks leida uus üüripind.

Neljapäeval oli teema aruteluks ka sotsiaalkomisjonis, kus otsustati arstidega uuesti kokku saada ja arutada, millised oleks võimalikud lahendused edaspidiseks. Aroni sõnul oleks tegelikult mõttekam otsida või ehitada perearstikeskusele uus hoone, kus kõik arstid koos: sel juhul oleks parem nii asukoht kui kergem tohtritel üksteist asendada.

Perearst Laima Paartalu oli sunnitud polikliinikust lahkuma hiljuti, sest ööl vastu 2. veebruari lõhkes tema kabineti kohal pööningul toru ja sinna voolas umbes kuus kanti vett. "Printerist valasin pärast ämbri vett välja," lausus ta. Kahjustada sai mööbel ja tehnika, informatsioon õnnestus päästa. Paartalu asus pärast seda tööle aadressil Pargi 26, kus üks perearst juba töötab.

Keskused

Paartalu sõnul on kurb, et kuigi seadus seda ei kohusta, pole esmatasandi arstiabi Kunda linna jaoks oluline ja tuge linnalt ei saa. "Mina olen arst ja tegelen inimestega, inimesed on ju linna omad," rääkis ta.

Linn vajab tema ütlusel tervishoiualast visiooni ja polikliiniku asukohta võiks teha hoopis tervisekompleksi, kus lisaks hooldekodule ja arstide vastuvõtule võiks pakkuda teisigi teenuseid.

"Võib-olla võtaks see aega 10-20 aastat, kuid kui midagi ei tehta, lahkuvad arstid nendesse oma­valitsustesse, kus suh­tumine on teine," lisas ta.

Lääne-Viru maavalitsuse sotsiaalvaldkonna nõunik Helbe Jaanimägi rääkis, et maakonnas olevad 41 perearsti praksist on lahendanud oma asukoha küsimuse erinevalt. "Näiteks Rakvere polikliinikusse koondunud arstid teevad väga tihedalt koostööd linnaga."

Kuigi seadus omavalitsust perearsti toetama ei kohusta, peab ta Jaanimägi sõnul siiski kindlustama, et inimestel oleks võimalik saada esmatasandi arstiabi.

Jaanimägi rääkis, et sotsiaalministeerium on kinnitanud ka esmatasandi ter­vishoiu arengukava, mis näeb ette keskuste tekkimise suurematesse kohtadesse, kus saaks teha ka uuringuid, oleks olemas ämmaemand jne.

"Paraku sai see valmis enne masu," pole praeguses olukorras selle plaani täideminek tema sõnul ilmselt võimalik.

Hoone
• Maja võeti kasutusele 1959. aastal ja esialgu kasutati seda Kunda vangilaagri sööklana.
• Hoones on kasulikku pinda 356 ruutmeetrit.
Allikas: Kunda linnavalitsus


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles